Afbeelding
Gemeente Elburg

Eerste slimme sensoren bij inwoner Elburg geplaatst

8 juni 2023 om 14:38 Maatschappelijk

In de gemeente Elburg is begin die jaar het project Leef samen Elburg van start gegaan. In dit project zet men slimme sensoren in woningen in. Deze sensoren maken het voor ouderen zo veilig mogelijk om thuis te blijven wonen. Het vergroot de zelfredzaamheid en ze kunnen er langer blijven wonen. Wethouder Willem Krooneman heeft donderdag symbolisch de eerste sensor geplaatst bij een inwoner in de gemeente.

“Ik hoop dat we met dit project de zelfredzaamheid van mensen met behulp van hun sociale netwerk kunnen stimuleren. De voordelen van techniek worden slim gekoppeld aan het netwerk dat de mensen al hebben. Zo kunnen ouderen langer, maar vooral veiliger thuis blijven wonen.” 

Het aantal mensen dat langer, zelfstandig thuis blijft wonen groeit snel. Persoonlijke veiligheid enverbondenheid met de naaste omgeving zijn belangrijk voor ouderen, vooral om zelfstandig en veilig te kunnen blijven wonen. Om ouderen hierbij te ondersteunen, is in 2023 het project Leef samen Elburg van start gegaan. In dit project worden woningen voorzien van een inbraakalarm, paniekknop,inactiviteitsmelders en rookmelders. Deze slimme sensoren waarschuwen bij een noodgeval het sociale netwerk van buren, familie en naasten. Wie en hoeveel dit zijn, bepaalt de gebruiker zelf.

De resultaten bij andere gemeenten die deze dienst al beschikbaar hebben, zijn zeer positief om mensen op een veilige manier langer thuis te laten wonen. Het blijkt dat deelnemers zich veiliger voelenin hun woning. De sensoren worden niet ervaren als inbreuk op de privacy en deelnemers voelen zich meer verbonden met hun naasten.Deelnemende ouderen uit andere gemeenten geven aan dat ze zich minder eenzaam voelen en beter slapen. “Ik ging elke nacht naar bed met angst. Nu voel ik me veilig en kan ik eindelijk met een gerust gevoel slapen”, aldus één van de deelnemers. De meeste mensen houden na de proefperiode het systeem dan ook in huis. 

Een 83-jarige deelneemster: “Bij mij is een beginnende brand snel ontdekt.Mijn buurman schoot te hulp en heeft erger voorkomen. Zonder die rookmelders had ik het waarschijnlijk niet naverteld.” Het project is gedurende zes maanden gratis te proberen door senioren in de gemeente Elburg. Zij konden zich tot 31 mei 2023 aanmelden voor de proef.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie