De LOE is in gesprek met andere omroepen. Foto: Shutterstock
De LOE is in gesprek met andere omroepen. Foto: Shutterstock Shutterstock

Lokale Omroep Elburg mag vijf jaar doorgaan

Maatschappelijk

De Lokale Omroep Elburg (LOE) is volop in gesprek met de lokale omroepen van Oldebroek (LOCO) en Nunspeet (RTV Nunspeet) om te komen tot een gezamenlijke streekomroep. Een eerste aanvraag is afgewezen maar de gesprekken vinden voortgang.

Wijnand Kooijmans

Dat gaf voorzitter Egbert Bos van de LOE aan tijdens de beeldvormende vergadering van de raad Elburg waarin het voorstel werd besproken de omroep opnieuw aan te wijzen als lokale omroep voor de gemeente Elburg voor een periode van vijf jaar. De vorming van een streekomroep wordt, zoals het er nu naar uitziet, verplicht in 2025. In eerste instantie werd vanuit het commissariaat van de media aangedrongen op een samenwerking binnen een nog grotere regio maar dat wordt ongewenst gevonden.

Met de aanwijzing als lokale omroep is een subsidie gemoeid van 19.327 euro. Dit is een bedrag dat is vastgesteld door de Vereniging Nederlandse Gemeenten en een aanvullende subsidie voor de kosten van de verplichte aansluiting op de media hub.

Bos wil de samenwerking beperken tot de twee andere omroepen. In een eventueel samengaan met de lokale nieuwsbladen, zoals voorgesteld door Rick van Velthuysen (LEV) ziet hij niets. Volgens Bos gaan de drie omroepen straks een regionale streekredactie vormen. Ook in een vergaande samenwerking met Omroep Gelderland ziet hij geen heil.

De LOE bestaat inmiddels bijna veertig jaar. De eerste proefuitzendingen vonden plaats rond het 750jarig bestaan van de stad Elburg. Er zijn negentig vrijwilligers actief. Daarvan zijn er tussen de dertig en veertig actief voor de kerkelijke uitzendingen. Volgens Bos zijn er momenteel vooral nieuwe vrijwilligers nodig voor de televisie uitzendingen door onder meer het wegvallen van een vrijwilliger door een beenbreuk.

Binnen de raad bestaan enige vraagtekens rond het programmabeleid bepalende orgaan (PBO). Van Veldhuysen mist hierin onder meer een vertegenwoordiger van de jeugd en jongeren maar ook van het bedrijfsleven. Zoals hij ook een specifiek programma voor jeugd en jongeren mist. Volgens Bos zijn jongeren wel welkom maar hebben ze een heel ander media-beeld. Als voorbeeld haalt hij de poging aan van de LOCO jongeren een programma te geven. Dat verzande in een discoachtig gebeuren waardoor besloten is met het programma te stoppen.

Volgens Bos wordt wel moeite gedaan om nieuwe kandidaten te werven voor de PBO maar lukt het niet altijd om kandidaten te treffen. Binnen de LOE zelf is inmiddels wel een redactieraad ingesteld. Die staat onder leiding van Bert Jan Dokter die veel ervaring heeft opgedaan bij andere media.

Volgens burgemeester Nathan Rozendaal voldoet de LOE aan alle vier de criteria die door het commissariaat van de media worden gesteld aan een lokale omroep. Dat is voor het college reden geweest geen op- of aanmerkingen te hebben in het voorstel aan de raad de LOE weer voor vijf jaar aan te wijzen als lokale omroep. De raad moet, zo wordt gezegd op een vraag van José Oosthoek, het jaarverslag lezen op de website van de omroep.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Talter Cultuurprijs voor regionale amateur kunstschilders 3 uur geleden
Afbeelding
'Eieren rapen in het kippenhok vond ze het mooist' 5 uur geleden
Afbeelding
WHC op jacht naar alle drie de Zilveren Schoenen 23 uur geleden
Afbeelding
Voetbalclinic bij 't Harde voor alle liefhebbers 30 jan, 11:17
Afbeelding
'Wie zijn verleden niet kent, heeft geen idee van het heden' 30 jan, 09:00
Afbeelding
Prima resultaten leden De Heuvelruiters uit Wezep 30 jan, 08:50
Afbeelding
't Harde in oefenduel langs Wilsum 30 jan, 08:41