Energiecoach Stefan Wilms (links) geeft tekst en uitleg. Foto: Veluwe Duurzaam
Energiecoach Stefan Wilms (links) geeft tekst en uitleg. Foto: Veluwe Duurzaam

‘Als energiecoach ben ik een soort van buurman met net wat extra kennis’

21 december 2022 om 08:05 Maatschappelijk

Energiecoaches maken momenteel overuren, dankzij de extreem gestegen energieprijzen. We praten erover met Stefan Wilms (52) uit Elburg. Hij werkt als vrijwilliger voor Veluwe Duurzaam in een poule van energiecoaches in de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten. “Je kunt eenvoudig beginnen en zo al de nodige euro’s besparen.”

Barry Wensink

De tekst op de website van Veluwe Duurzaam, waarin Wilms zich voorstelt, spreekt eigenlijk al boekdelen. “Ik vind het mooi om een leven te leiden waarbij je de aarde zo min mogelijk belast. Duurzaamheid is heel breed: huis, voeding, energie, auto; alles valt eronder.”

Dat de Elburger zich een aantal jaren geleden geleden verdiepte in het verduurzamen van zijn woning, is dan ook niet vreemd. Een stap verder is om op te gaan treden als vrijwillig energiecoach. “Ik heb inmiddels de kennis en vind het interessant om anderen te helpen. Het is niet nodig dat iedereen wat dat betreft zelf internet gaat afstruinen in de zoektocht naar informatie.” Hij gaat verder: “Onder de coaches zitten ook mensen die beroepsmatig al de nodige kennis hebben, bijvoorbeeld doordat ze in de bouw werken. Zij vinden de techniek achter een warmtepomp interessant en vertellen dat graag aan anderen.” 

Stefan Wilms is sinds de start van de energiecoaches, eind 2020, bij dit initiatief betrokken. De aanvragen komen binnen bij Veluwe Duurzaam en van daaruit volgt een verdeling over de verschillende coaches. “Je ziet dat de vragen anders zijn geworden in de loop van de tijd. In het begin ging het veelal over onder andere zonnepanelen en warmtepompen. Dat was afkomstig van mensen die hoorden dat vanuit Den Haag geroepen werd dat de CV vanaf 2026 plaats zou moeten maken voor een combinatie van een cv en een warmtepomp. Ze hadden een behoorlijke hoeveelheid geld op de plank liggen om een aantal duurzame veranderingen door te voeren.”

Dat is sinds het begin van de oorlog in Oekraïne wel anders geworden. “Nu gaat het vaak om de portemonnee en hoe men kan besparen. Een energiecoach geeft informatie hoe iemand dit kan doen. Het begint met eenvoudige tips hoe je energie, en dus euro’s, kunt besparen. Dat is minder sexy, maar het werkt wel. Ik maak mee dat mensen die eerst 200 euro per maand betaalden voor hun energierekening nu op 600 euro zitten. Mensen die dachten goed te zitten met een vast contract werden ook verrast, want de energieleverancier maakte daar zomaar een variabel contact van. Dat is puur overmacht.”
Eenvoudig beginnen dus met besparen, of zoals Stefan Wilms het zegt: “begin met het laaghangende fruit”. Dat vraagt om een stukje uitleg. “Hang overal ledlampen op en koop een waterbesparende douchekop. Simpele maatregelen dus en begin pas daarna met bijvoorbeeld zonnepanelen. Natuurlijk hangt het ook af van welk huis je hebt. Bij een huurhuis kun je niet de spouwmuur isoleren of zonnepanelen op het dak leggen. De woningcorporatie bepaalt wanneer dat gebeurt.”

De gesprekken die de energiecoach voert, vinden vaak letterlijk aan de keukentafel plaats. “Eigenlijk ben ik een soort van buurman met net wat extra kennis op bepaalde gebieden. Hardop brainstormen vind ik leuk om te doen. We zijn overigens niet van het rekenwerk, hooguit van het uitrekenen hoeveel zonnepanelen je op je dak zou moeten laten leggen. Als het erg technisch wordt, haak ik ook af. Dan kan er trouwens wel een beroep worden gedaan op een energieadviseur, maar dat is een andere functie. We kunnen wel helpen met het invullen van formulieren om subsidie aan te vragen.” Het uitgangspunt, meestal euro’s besparen, kan ook zijn het comfort in huis vergroten of om het milieu een dienst te bewijzen. “We hebben informatie bij ons, zoals een tekening met daarop een doorkijk in de verdiepingen van een huis. Zo kun je precies zien waar je kunt besparen. Bijvoorbeeld door die oude, tweede vriezer de deur uit te doen.”
Een stap verder, maar dat doet de Elburger niet, is een warmtescan laten maken. “Dat is een infraroodfoto van je huis. Die wordt ‘s morgens vroeg gemaakt in één van de koude maanden, als het temperatuurverschil tussen binnen en buiten groot is. Zo kun je bijvoorbeeld zien dat bij één kozijn heel veel warmte verdwijnt.”

Wilms geeft aan dat het wisselend is hoe vaak een beroep op hem wordt gedaan. “Soms heb ik vier aanvragen in een week, maar daarna kan het twee weken rustig zijn.” Op de website veluweduurzaam.nl spreken ze van een wachttijd van één a twee maanden. Mensen die daadwerkelijk hulp willen, kunnen ook een praktische energiecoach inschakelen. “Zo’n iemand kan tochtstrips voor je aanbrengen en/of ledlampen ophangen. Hij of zij steekt letterlijk de handen uit de mouwen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie