Aleid (links) en Miranda laten zien dat het uitlenen een gevarieerde activiteit is. Foto: Dick van der Veen
Aleid (links) en Miranda laten zien dat het uitlenen een gevarieerde activiteit is. Foto: Dick van der Veen

Bibliotheek Noordeinde bewijst zich

Maatschappelijk

De proef met een bibliotheekvoorziening in dorpshuis Het Noorderhuukien is geslaagd. Aleid de Boer en Miranda Souman zagen in het afgelopen jaar hun initiatief beloond. Door de uitleenuren te combineren met andere activiteiten heeft het sociale aspect nog meer aan kracht gewonnen.

Dick van der Veen

Op maandagavond van 19.00 tot 20.00 uur en op woensdagmiddag van 15.00 tot 16.00 uur kunnen de Noorders een keuze maken uit een ruime collectie. “In het kader van de verbinding is zoiets als een huiskamer van Noordeinde ontstaan. Mensen kunnen ook het onderlinge contacten versterken bij een kop koffie/thee en ranja voor de kinderen. Die hebben de gelegenheid om tafelvoetbal te spelen. Sinds enkele weken schuiven dames aan om te breien. Daarbij krijgen ze als ze dat willen uitleg over zoiets als patronen en technieken. Gezelligheid heeft prioriteit, het gaat om een ongedwongen opzet waarbij niets bij voorbaat is uitgesloten. Als iemand gedachten heeft over aanvullende invulling dan staan we daar voor open.Vanuit ’t Loo zijn ze bij ons op bezoek geweest. Daar zijn ze inmiddels ook gestart met een uitleenpost.” 

De bibliotheek Noordwest Veluwe verstrekt iedere maand vijftig boeken(instellingsabonnement) die Miranda ophaalt en terugbrengt. Zo af en toe komt een aanbod van boeken uit de particuliere hoek. Gedateerde exemplaren zijn inmiddels uit de collectie gehaald. Noorders hebben ook de gelegenheid om een bepaald boek aan te vragen.
Daarover zijn met de bibliotheek Noordwest Veluwe sluitende afspraken gemaakt.
De voorkeur van de buurtschap gaat uit naar streekromans. In dat genre komt de laatste tijd wat minder uit, als een nieuwe lading binnen komt is daarbij ook niet iets om een dame gelukkig te maken. Wanneer voor een bepaald genre gedurende langere tijd geen belangstelling bestaat verdwijnen die na een tijdje uit het aanbod. De ruimte is weliswaar beperkt. Opslag vindt plaats op zolder. Miranda en Aleid slagen er in om het uitlenen samen handen en voeten te geven.
Ze hebben de handen vol aan het administreren: het plezier dat ze de inwoners van Kerkdorp en Noordeinde ermee doen is de grootste beloning. Als we op een maandagavond een kijkje nemen worden we gelijk met een bakje koffie en pepernoten meegezogen in het sfeertje van onder ons. Daar waar Aleid een boek bij het kaft neemt laat Miranda de breipennen tikken. Het initiatief past naadloos bij datgene wat ‘Oldebroek voor Mekaar’ beoogt.

 Je kunt binnenstappen om te lezen, om een nieuwe voorraad binnen te halen of om gewoon lekker bij te kletsen over de nieuwste ontwikkelingen in Noordeinde.

Een uitleenpost met een heel sterk sociaal element, dat is precies datgene waar behoefte aan is.
Wie de stap nog niet heeft gemaakt zou er een maandag of woensdag voor uit moeten trekken om het waardevolle van het initiatief te ervaren.

advertentie
advertentie
Afbeelding
'Je zoekt een manier om samen als gezin verder te gaan' 16 minuten geleden
Afbeelding
Talter Cultuurprijs voor regionale amateur kunstschilders 4 uur geleden
Afbeelding
'Eieren rapen in het kippenhok vond ze het mooist' 6 uur geleden
Afbeelding
WHC op jacht naar alle drie de Zilveren Schoenen gisteren
Afbeelding
Voetbalclinic bij 't Harde voor alle liefhebbers 30 jan, 11:17
Afbeelding
'Wie zijn verleden niet kent, heeft geen idee van het heden' 30 jan, 09:00
Afbeelding
Prima resultaten leden De Heuvelruiters uit Wezep 30 jan, 08:50