Het ontbijt van de gemeente valt in de smaak.
Het ontbijt van de gemeente valt in de smaak. Dick van der Veen

‘Nieuw industrieterrein nodig in gemeente Elburg’

Maatschappelijk

De gemeente Elburg is trots op haar ondernemers. Wethouder Henk Wessel benadrukt het vrijdagochtend tijdens een ontbijt dat landelijk door overheid en neringdoenden wordt geconsumeerd.

Dick van der Veen

De wethouder neemt zijn petje af voor ondernemers die aanslag na aanslag krijgen te verduren op hun weerbaarheid en toch kans zien om door te gaan. Ondernemers die ongeveer de helft van de werkgelegenheid fourneren en de ruggengraat van de samenleving vormen. “Als het goed gaat met de ondernemers gaat het goed met onze gemeenschap”, is zijn compliment.

Robin Meppelink, voorzitter van de Bedrijvenkring Elburg, onderstreept de woorden die de wethouder besteedt aan de wens om zo snel mogelijk een nieuw bedrijventerrein te ontwikkelen. De kavels op Broeklanden 2 zijn nagenoeg uitgegeven. “Het is een lange weg, want op dit vlak gaat niets snel”, stelt Wessel vast. Meppelink hamert op meer vaart. “De werkgelegenheid in onze gemeente groeit, maar blijft sterk achter bij die van Nunspeet waar wel voldoende bedrijventerreinen zijn. Wat de mogelijkheden in onze gemeente betreft: in de gemeentelijke beleidsnota wordt de locatie spoor genoemd. Het lijkt een goede keus in verband met de verkeersproblematiek.”

Meppelink is blij dat corona de werkgelegenheid er niet onder heeft gekregen, maar houdt zijn hart vast voor de nasleep ervan in combinatie met terugbetaling van ruime steun, van uitgestelde belasting, aangevuld ook nog eens met torenhoge energiekosten en inflatie. “Het is onrustiger dan in coronatijd. We hebben te naken met 30 tot 35 procent omzetverlies. Dat hoort weliswaar tot het ondernemersrisico, maar dat mag niet te lang duren. We kunnen goed door één deur met de gemeente, alleen het faciliteren mag in een wat hogere versnelling.”

Hij vindt het lovenswaardig dat de gemeente de wens van de ondernemers om aan te sluiten bij de regio Zwolle uitvoerde. “De centrale overheid luistert niet naar individuele bedrijven. Aansluiting bij de sterke regio Zwolle biedt kansen. Hier bevindt zich een kenniscentrum van importantie.” 

Eerder al noemde Wessel het scholingsfonds, dat ondernemers vijftig procent van opleidingskosten vergoedt, ook voor dat van medewerkers. Bijdragen van 250 tot 5.000 euro met een maximum van 20.000 euro per bedrijf. “Het is een duwtje in de rug om verder te komen. Het is niet meer zo als vroeger dat je bij één baas bleef werken. Het is noodzakelijk om mee te bewegen”, geven beide mannen aan. 

Ze benadrukken het belang van deze bijeenkomsten. “Je leert als detaillisten en bedrijven,ieder met hun eigen taakgebied, elkaar beter kennen. Een goede buur is beter dan een verre vriend.” Daar waar de bedrijven zich tot nu toe staande hielden, hebben zich in de sfeer van de detaillisten al wel uitvalverschijnselen voor gedaan. 

Een smakelijk ontbijt, maar wat de actualiteit betreft heeft men er niet de mond van vol.

advertentie
advertentie
Afbeelding
NLG Arbo Business Partner bij Business Club 8 uur geleden
Afbeelding
Gemeenten Noord-Veluwe niet te spreken over opkopen stikstofrechten door Lelystad Airport 9 uur geleden
Afbeelding
Elburgse Tieners voelen zich al tien jaar thuis op andere plek 12 uur geleden
Afbeelding
Gezamenlijk kerstconcert van drie koren in ‘t Harde 13 uur geleden
Afbeelding
Bibliotheek Noordeinde bewijst zich 14 uur geleden
Afbeelding
Voorbeschouwingen zaterdagvoetbal: OWIOS en VSCO’61 treffen koploper en runner-up 8 dec, 12:40
Afbeelding
Winnaars sinterklaasactie in Oosterwolde 8 dec, 11:35