'Heks' Janiek leest voor.
'Heks' Janiek leest voor. Hanneke Bloemendaal

‘Jij & ik in de Gi-Ga Groene Wereld’

Maatschappelijk

Alle kinderen van CBS De Bron in Wezep zijn de afgelopen weken op verschillende manieren creatief bezig geweest rondom het thema ‘Jij & ik in de Gi-Ga Groene Wereld’. Het project werd afgesloten met een kijkmiddag voor ouders.

Hanneke Bloemendaal

Rob de Ruiter, directeur van De Bron, licht toe: “Het thema van de Kinderboekenweek was dit jaar Gi-Ga Groen en het centrale boek ‘Het geheim van de groene straat’ van Rian Visser. We hebben dit thema gekoppeld aan onze eigen leermethode Blink, ‘Jij & Ik’. Deze methode behandelt alles op het gebied van wereldoriëntatie. Alle groepen uit de onder- en bovenbouw hebben op een creatieve manier een eigen interpretatie aan het thema gegeven. Er zijn groepen die met de boswachter op pad zijn geweest, er is een kunstenaar op bezoek geweest, er zijn muurkranten gemaakt en lapbooks met verschillende thema’s en de kinderen van de klusklas zijn aan de slag gegaan met kalebassen. De rode draad van het project was onderzoekend leren. Hoe stel je een onderzoeksvraag op, waar vind je antwoorden. Uiteraard passend bij de leeftijd van de kinderen.” Het resultaat mag er zijn: overal in gangen en klassen wordt het thema uitgebeeld aan de hand van creatieve kunstwerken. Er is volop belangstelling van ouders, die door trotse kinderen door de school geleid worden. Ook boswachter Dick van de Graaf is aanwezig: “Het was bijzonder leuk om te doen. De kinderen kwamen bij mij aanbellen met de vraag of hier de boswachter woont. Na uiteraard een bevestigend antwoord te hebben gegeven, zijn we samen naar het Puttensteinsbos gelopen waar de kinderen van alles over de natuur hebben geleerd. Als ze het nog een keer zouden vragen, zou ik het zo weer doen!”
Groep 5 had als thema de Noord- en Zuidpool gekozen: muurkranten vertellen het verhaal over smeltende ijskappen en bedreigde dieren. In de klas hangt een slinger, gemaakt van plastic ‘soep’. Juffen van groep 1 en 2 zijn Jolanda en Henrieke. Jolanda vertelt: “De kinderen hebben samen met kunstenaar Marieke Havekes portretten gemaakt van bladeren, dennenappels en dergelijke. Het was best pittig voor ze dat hun kunstwerken gelijk weer opgeruimd moesten worden.” De portretten zijn echter wel vereeuwigd en worden via het digibord aan de belangstellende ouders getoond. Sommige kinderen blijven liever bij onderwijsassistent/ICT’er Janiek in de buurt, want hoe leuk is het om voorgelezen te worden door een heks? Zou het te maken hebben met ‘Het geheim van de groene straat’? Al met al een geslaagd project bij CBS De Bron.

Vrolijke kunst met actueel thema.
advertentie
advertentie
Afbeelding
NLG Arbo Business Partner bij Business Club 8 uur geleden
Afbeelding
Gemeenten Noord-Veluwe niet te spreken over opkopen stikstofrechten door Lelystad Airport 10 uur geleden
Afbeelding
Elburgse Tieners voelen zich al tien jaar thuis op andere plek 12 uur geleden
Afbeelding
Gezamenlijk kerstconcert van drie koren in ‘t Harde 14 uur geleden
Afbeelding
Bibliotheek Noordeinde bewijst zich 15 uur geleden
Afbeelding
Voorbeschouwingen zaterdagvoetbal: OWIOS en VSCO’61 treffen koploper en runner-up 8 dec, 12:40
Afbeelding
Winnaars sinterklaasactie in Oosterwolde 8 dec, 11:35