Henk Wallis en Bert Berghoef ondertekenen het samenwerkingsverband.
Henk Wallis en Bert Berghoef ondertekenen het samenwerkingsverband.

Samenwerkingsverband gestart: botterstichtingen slaan handen ineen

Maatschappelijk

Landelijk mag de Botterstichting Elburg als toonaangevend worden gezien binnen de botter community, maar plaatselijk heeft men te maken met bedreigingen. Dat stelde voorzitter Henk Wallis van Stichting tot Behoud van de Elburger botters bij de ondertekening van het samenwerkingsverband met het Gelders Restauratie Centrum op de Botterwerf.

Wijnand Kooijmans

Naast Wallis, in het dagelijks leven politiechef in Enschede, werd de samenwerking bekrachtigd door Bert Berghoef, voorzitter van het bestuur van het restauratiecentrum. De samenwerking is onder meer van belang voor het uitwisselen van kennis en kunde over het restauratiewerk. Gezien dat belang was bij de ondertekening ook voorzitter Gerard van der Velde van het Leerbedrijf aanwezig dat op de werf is gevestigd naast Henk Hulst, in 1975 één van de oprichters van de stichting.

Behoud, onderhoud en opleiding zijn de centrale woorden als het gaat om de samenwerking. Gestart werd met de restauratie van de EB 24. Inmiddels beschikt de stichting over een prachtige vloot van acht botters én een werf, zo gaf Wallis aan. Met het Leerbedrijf is in 2011 gestart met de restauratie van de EB 29. Sindsdien worden restauraties van soms zelfs gezonken botters uitgevoerd onder leiding van leermeester Henk Leusink met zijn stagiairs. Onder hen momenteel Femke, zij fietst dagelijks vanuit Dronten naar Elburg. Het moeilijk bereikbaar zijn per openbaar vervoer wordt in dit opzicht soms wel als probleem gezien.

De Elburger stichting wordt gezien als een betrouwbare partner waardoor er veelvuldig overleg plaatsvindt met de provincie Gelderland die ook ondersteuning biedt, zoals dat ook gebeurd door het college van burgemeester en wethouders en de raad van de gemeente Elburg.

Door de stichting is een plan opgesteld waar men in 2025 wil staan. Het gaat hierin om passie, puurheid, verbinding, ambachtelijk en ondernemend zijn. Wat dat laatste betreft wil, zo zegt Wallis, staan voor het behoud van de botters en de werf. Waarbij kan niet, niet bestaat voor het bestuur. Niet denken in bedreigingen maar in mogelijkheden.

Maar toch komen die bedreigingen soms uit onverwachte hoek. Zo heeft de coronacrisis diep ingegrepen in het maatschappelijk bestaan maar ook is flink ingeteerd op de reserves. Er kon niet worden gevaren terwijl dat de belangrijkste bron van inkomsten is voor de stichting. Het afgelopen seizoen is het beste tot nu toe geweest, waarbij zestigduizend euro is binnengehaald met de vaartochten voor de restauratie van de botters. Op de maandagmorgen zijn er vaak veertig tot vijftig vrijwilligers aanwezig om het werk op de werf te verdelen.

Volgens Henk Wallis moet men de ogen echter niet sluiten voor de bedreigingen. Eén daarvan is de ontsluiting van het bedrijventerrein Kruismaten. Indien er een brug wordt aangelegd over het havenkanaal gaat dit ten koste van de verhuur van botters. Een bedreiging is ook het plan voor de bouw van een complex met 52 appartementen op tien meter afstand van de botterwerf. “Kunnen wij ons restauratiewerk dan nog blijven uitoefenen?”, zo vraagt Wallis zich af. “We moeten de ogen niet sluiten voor de donkere wolken die zich boven Elburg samenpakken. Wij zijn beeldbepalend. Niet tegen nieuwe ontwikkelingen maar die moeten dan wel in samenspraak met ons plaatsvinden.”

De samenwerking maakt dat beide partijen elkaar op de hoogte houden van ontwikkelingen in hun werkveld en elkaar over en weer helpen bij het opleiden van mbo-stagiairs binnen de ambachtelijke houtbewerking. Ook helpt men elkaar waar mogelijk met het vinden van de restaureren objecten ten behoeve van het leerbedrijf. Zoals Henk Hulst jarenlang het hele land afstroopte op zoek naar botters.

advertentie
advertentie
Afbeelding
NLG Arbo Business Partner bij Business Club 10 uur geleden
Afbeelding
Gemeenten Noord-Veluwe niet te spreken over opkopen stikstofrechten door Lelystad Airport 11 uur geleden
Afbeelding
Elburgse Tieners voelen zich al tien jaar thuis op andere plek 14 uur geleden
Afbeelding
Gezamenlijk kerstconcert van drie koren in ‘t Harde 15 uur geleden
Afbeelding
Bibliotheek Noordeinde bewijst zich 16 uur geleden
Afbeelding
Voorbeschouwingen zaterdagvoetbal: OWIOS en VSCO’61 treffen koploper en runner-up 8 dec, 12:40
Afbeelding
Winnaars sinterklaasactie in Oosterwolde 8 dec, 11:35