Rosanne Kroes uit Elburg leest een stukje uit haar eigen boek.
Rosanne Kroes uit Elburg leest een stukje uit haar eigen boek.

Rosanne Kroes (14) uit Elburg brengt boek uit: ‘Ik vond schrijven op mijn zevende al leuk’

28 april 2024 om 11:00 Maatschappelijk

Op je 14e al een boek hebben geschreven. Er zijn er niet heel veel die dat kunnen zeggen. Rosanne Kroes uit Elburg staat wél op dat lijstje. Enkele weken geleden verscheen haar eerste pennenvrucht onder de naam ‘Perfect’. Het gaat over Charlotte Luness. Samen met haar vriendin komt ze achter de geheimen van hun ouders. “Dit jeugd- en kinderboek leert de lezers dat je niet perfect hoeft te zijn om jezelf te zijn.”

Barry Wensink

Rosanne zit in de derde klas van de HAVO op het Lambert Franckens College in Elburg. “Ik vond schrijven op mijn zevende al leuk en op mijn dertiende besloot ik om een boek te gaan schrijven. Thuis vonden ze dat direct leuk.” Sterker nog, in december hadden ze een bijzonder sinterklaascadeau voor hun dochter. “Ze hadden als verrassing mijn boek opgestuurd naar een uitgever. Dat had ik niet verwacht, maar ik was er wel blij mee.” Bij Uitgeverij Boekscout in Soest lazen ze de inhoud van het boek. Het komt er op neer dat hoofdrolspeelster Charlotte Luness wordt gedwongen om ‘perfect’ te zijn. Charlotte haar vader is overleden en haar moeder is bijna altijd weg. Gelukkig heeft Charlotte een vriendin die voor haar klaarstaat. Dat is Fien Hansberg. Maar op een gegeven moment komen ze achter een groot geheim over hun ouders. Charlotte haar moeder is toch niet zo perfect…

We vragen hoe de jonge schrijfster aan de inspiratie kwam om dit te schrijven. “Ik had een gesprek met mijn oma en dat ging over dat niemand perfect is. Het woordje perfect bleef hangen en toen bedacht ik dat het misschien wel leuk zou zijn om daar over te schrijven. Dat heb ik toen gedaan, meestal ‘s avonds, en ineens had ik een boek. Halverwege had ik al een idee hoe het verhaal zou eindigen, maar uiteindelijk heb ik toch voor iets anders gekozen. De namen van de personen in het boek heb ik trouwens van internet gehaald.” 

De uitvoering, Paperback, 126 pagina’s, is onder andere te koop bij Boekscout. Bij de uitgeverij zijn ze positief over Rosanne. “Ze is creatief en houdt ervan om verhalen te bedenken. Door haar jeugdige energie en nieuwsgierigheid ademt haar verhaal een levendige en oprechte sfeer uit. Met haar boek neemt ze ons mee op avontuur in een wereld van spanning, geheimen en vriendschap.”

Is dit boek het begin van een carrière als schrijfster? “Als ik weer inspiratie heb, ga ik misschien een tweede deel schrijven of een totaal ander boek. Ik wil later graag iets doen met ontwerpen. Denk aan house design. Schrijven wordt dan een soort bijbaantje.”




Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie