Vlnr met de klok mee: Een Caddilac Convertible, ouderwetse Zundapp, oude Eend van Teunis van den Hazel en een gedateerde motorfiets.
Vlnr met de klok mee: Een Caddilac Convertible, ouderwetse Zundapp, oude Eend van Teunis van den Hazel en een gedateerde motorfiets.

Oldtimerliefhebbers vinden elkaar in Elburg: ‘Plaatselijk netwerk voor een praatje over het oude ijzer’

17 maart 2024 om 06:00 Maatschappelijk

Met tal van oude gebouwen én de vissersvloot heeft Elburg volop historisch en cultureel erfgoed. Met de oprichting van de REE, de kring van liefhebbers van Rijdend Elburgs Erfgoed, komt daar wat bij. Initiatiefnemer is Teunis van den Hazel (61) die vier jaar geleden Nunspeet achter zich liet en in de Hanzestad kwam wonen. “Er zijn veel prachtige spullen, verhalen en tradities die deel uitmaken van de geschiedenis van Elburg. De stad staat vol met historisch rijdend erfgoed, nog-net-niet rijdend erfgoed, of enige-tijd-geleden rijdend erfgoed.” Hij noemt (brom)fietsen, motoren, (vracht)auto’s, tractors, trapauto’s en caravans.

Barry Wensink

“We kwamen hier wonen, omdat we zo onder de indruk zijn van de geschiedenis en schoonheid van de stad. Er zijn prachtig veel oude spullen in Elburg en er ligt veel moois achter deuren, in kelders en garages. Regelmatig ga ik een praatje aan met mensen en dan hoor je de verhalen. Geschiedenis bestaat uit verhalen, het rijdend erfgoed en de mensen hebben een verhaal. In mijn beleving zijn de mensen in Elburg enorm trots en zuinig op de historie: het stenen erfgoed, het cultureel erfgoed en de oude spullen.”

We vragen hoe de inwoner van Elburg anderen wist te bereiken. “Ik heb heel ouderwets een A4’tje gemaakt met het idee voor een kring van liefhebbers van oud rijdend erfgoed. Dat heb ik in brievenbussen gestopt en onder ruitenwissers gedrukt. Het initiatief wist zich ook mond-tot-mond te verspreiden. We reserveerden een zaaltje bij De Haas en er kwamen dertig mensen op af. Ze zijn woonachtig in de verschillende kernen van de gemeente Elburg, maar ook in Oosterwolde. We willen rustig beginnen en kijken wat er mogelijk is.”

Daarbij spreekt Teunis van den Hazel over ‘een plaatselijk netwerk voor een praatje over het oude ijzer’. Sowieso willen ze genieten van elkaars oude spullen, met respect naar elkaar, zonder gedoe over merk of staat van de bromfiets of auto. Plezier hebben van elkaars hobby, spullen, kennis, ervaringen en verhalen. “De oude, mechanische techniek is prachtig; vaak echt vernieuwend, soms verbluffend simpel. Soms kom je er zelf even niet uit en heb je een collega-liefhebber nodig. En dát kan een plaatselijk netwerk doen.”

En verder: “Ook willen we gezamenlijke ritten organiseren. Weet je, we kunnen elkaar helpen en dan moet je denken aan advies geven, spullen bij onderhoud, reparatie of restauratie. Maar ook hulp verlenen bij acute nood of pech, bij een ingewikkeld klusje waarbij elkaars deskundigheid van pas komt.”

Tijdens het gesprek met de initiatiefnemer wordt duidelijk dat er volop ideeën zijn. “We willen geregeld laten zien wat Elburg huisvest aan rijdend historisch erfgoed, door middel van ritten en tentoonstellingen. Het historisch aanzien van de Vesting kan versterkt en levendiger worden wanneer juist het rijdende erfgoed uit de stallingen wordt gehaald en tentoongesteld. Verhalen worden gedeeld en herinneringen worden opgehaald: aan opa, vader, de eerste brommer, de eerste auto etc.”

De leeftijdsgrens van de oldtimers wordt op veertig jaar gesteld, maar daar willen ze bij de kring niet strak in zijn. “Het gaat meer om het plezier, het deel uit willen maken van een plaatselijk netwerk met een interessant voertuig. Het doelgebied is de gemeente Elburg, inclusief Doornspijk, ’t Harde, Hoge Enk en Oostendorp. Willen mensen uit andere gemeenten deelnemen, dan moeten ze naar Elburg komen.” 

Hoewel de (dertig) liefhebbers elkaar pas onlangs hebben ‘gevonden’, staan er nu al concrete activiteiten op de kalender. Zo wordt op Koningsdag een tourrit voor bromfietsen én een rit voor auto’s gehouden. “Vertrek vanaf de Noorderbreedte in Elburg waar gebruik gemaakt kan worden van de kantine van Stam caravans. De gezamenlijke aankomst, met aansluitend een presentatie, vindt plaats op de Loswal aan de Elburger haven. Dit alles in samenwerking met Oranjecomité Elburg.” Verder worden tijdens de Open monumenten- en Botterdagen, op 14 september, de parkeerplaatsen in de Vesting volgezet met oude (brom)fietsen,motorfietsen, trekkers, (vracht-)auto’s, etc. “Het doel is voor één dag alle moderne voertuigen te bannen en de sfeer van de jaren ‘50, ‘60, ‘70 en ‘80 op te roepen.” Het evenement vindt plaats in samenwerking met het Comité Botterdagen en Open Monumentendag Elburg.

Van den Hazel benadrukt dat de kring liefhebbers, kennis en ervaringen met elkaar wil verbinden door samen te werken en te genieten van alle kennis en ervaring binnen de bestaande verenigingen in Elburg en in de regio. “We kunnen van betekenis zijn bij plaatselijke culturele activiteiten of evenementen. Ook denken we na over mee doen met herinneringsactiviteiten in de ouderenzorg en betrokkenheid bij de aandacht voor duurzaamheid. Want wanneer je zuinig bent op je spullen, niet teveel wegdoet, wanneer je bewaart kan iedereen historisch erfgoed in zijn huis of schuur hebben.”

Bel voor meer informatie over de REE, de kring van liefhebbers van Rijdend Elburgs Erfgoed, met Teunis van den Hazel via 06 - 33228653.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie