Archieffoto ter illustratie
Archieffoto ter illustratie Stockfoto

Bijeenkomst in Ons Huus voor mensen die dieren houden is volgeboekt

13 februari 2024 om 09:08 Maatschappelijk

De bijeenkomst voor inwoners die dieren houden in dorpshuis Ons Huis op de Hoge Enk met de provincie Gelderland is met 170 aanmeldingen volgeboekt. Tijdens de beeldvormende vergadering van de gemeente Elburg gaf burgemeester Jan Nathan Rozendaal een toelichting hoe de bijeenkomst tot stand is gekomen. De bijeenkomst vindt vandaag, dinsdag 13 februari plaats.

Wijnand Kooijmans

De laatste tijd is men in de gemeente weer opgeschrikt door aanvallen van de wolf met doodgebeten schapen tot gevolg. Dat brengt de nodige emoties mee voor betrokkenen, zeker wanneer er ook nog sprake is van een half levend schaap. Doel van de bijeenkomst is dat er een goed gesprek op gang komt tussen inwoners die vee houden en de provincie Gelderland.

Onder meer moet duidelijk worden welke regels en subsidiemogelijkheden er zijn en wat daarin volgens de inwoners kan worden verbeterd. In eerste instantie is door de gemeente in december een gesprek gevoerd met het overlegplatform. Daar bestond toen nog geen behoefte aan een bijeenkomst. Nu de wolf weer heeft toegeslagen wordt de noodzaak voor zo’n overleg wel gevoeld.

De gemeente zelf heeft besloten niet vast te houden aan de regel dat hekwerken maximaal een meter hoog mogen zijn. Volgens burgemeester Rozendaal gaat het vooral om de noodzaak een hek van drie stroomlagen te voorzien op verschillende hoogtes. In de praktijk komt dit meestal neer op een maximale hoogte tot anderhalve meter.

Rick van Velthuysen (LEV) vraagt zich af waarom alleen aandacht wordt geschonken aan dieren. Hij verwijst naar de Nagelhoutweg waar de wolf aan de rand van de bebouwde kom is gesignaleerd. Dat kan ook gevolgen hebben voor spelende kinderen. Hij vraagt zich af of de wolf kinderen ook niet als prooi ziet.

Volgens burgemeester Rozendaal geven wolvendeskundigen aan dat wolven schuw zijn en mensen mijden. Hij wil daarin vertrouwen hebben. En ziet dit ook als verantwoordelijkheid voor ouders en hun kinderen.

De gemeente heeft besloten geen raadsleden uit te nodige om te voorkomen dat de bijeenkomst een politiek karakter krijgt. Ook vindt er geen uitzending plaats. Volgens Rozendaal is het de vraag of veehouders daarop ook zitten te wachten.

Van Velthuysen geeft aan dat hij graag als volksvertegenwoordiger bij de bijeenkomst wil zijn om te horen wat er onder de veehouders leeft. Burgemeester Rozendaal: “U kent mij, ik wijs niemand de deur.” De uitkomsten van de bijeenkomst worden door de gemeente wel gedeeld met derden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie