De commotie over de wolf houdt vooralsnog aan. Foto: Shutterstock
De commotie over de wolf houdt vooralsnog aan. Foto: Shutterstock Shutterstock

‘Sprookje teruggekeerde wolf begint op nachtmerrie te lijken’

11 februari 2024 om 06:00 Maatschappelijk

De fractie van Algemeen Belang wil weten of bij het college van burgemeester en wethouders van Elburg inzicht bestaat over het aantal aanvallen van wolven op schapen.

Wijnand Kooijmans

René Rozeboom stelt dat het ‘sprookje’ van de teruggekeerde wolf steeds meer op een nachtmerrie begint te lijken. De probleemwolven maken in de gemeente Elburg de laatste weken steeds meer slachtoffers. Hij signaleert dat sinds december er regelmatig aanvallen van wolven op schapen plaatsvinden. Vanaf half januari wordt de wolf vrijwel dagelijks gesignaleerd in de gemeente en wordt melding gemaakt van aanvallen. Zowel overdag als in de nachtelijke uren. Zelfs op wegen aan de randen van de bebouwde kom is het dier al regelmatig gesignaleerd. Soms binnen enkele honderden meters van basisscholen of langs fietsroutes van schoolgaande jeugd.

Deze toename zorgt, zo geeft Rozeboom aan, voor onrust in de samenleving. “Kunnen wij garanderen dat de jeugd die op de fiets naar school gaat veilig op school kan komen zonder problemen met de wolf. Hoe veilig is het nog om het buitengebied te gaan sporten, zoals hardlopen, paardrijden en of in het donker je hond uit te laten”, zo schetst hij vragen die leven onder de inwoners van de gemeente.

Ook de veehouder/ondernemer wordt in de visie van Rozeboom hard getroffen door de aanval van de wolf op weerloze schapen. Zij maken zich zorgen over hun dieren, maar ook de financiële gevolgen van de probleemwolf. Zij vragen zich af hoe het nu verder moet met hun bedrijf. Voor Rozenboom is het de vraag of de wolfwerende rasters de oplossing zijn. Andere dieren kunnen hierin verstrikt raken buiten het feit dat hoge hekwerken wat hem betreft het prachtige weidelandschap verstoren.

Het raadslid van Algemeen Belang wil weten hoe het college omgaat met de zorgen van de inwoners. En op welke wijze hierover de communicatie plaats vindt buiten een facebookbericht van burgemeester Jan Nathan Rozendaal. Hij vraagt zich af of het college zicht heeft op het aantal ondernemers dat is geconfronteerd met dode schapen door aanvallen van de wolf.

Maar ook wat de gemeente kan doen in deze fase, naast subsidie voor wolfwerende hekwerken. “Hoe voorkomen we spontane acties van burgers en betrokkenen om de ‘wolf’ aan te pakken of op jagen waardoor deze burgers mogelijk zichzelf in gevaar te brengen.”

Tot slot vraagt René Rozeboom zich af of het college van burgemeester en wethouders bereid is namens de gemeente de zorgen over de wolf over te brengen aan het Rijk met als doel het aantal aanvallen van de wolf te verminderen. Of het terugdringen van het aantal probleemwolven in agrarisch gebied van de gemeente en op welke wijze hieraan dan invulling zou kunnen worden gegeven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie