De plek in 't Harde waar het Trafostation moet komen.
De plek in 't Harde waar het Trafostation moet komen.

Nieuw regelstation in ‘t Harde moet overbelasting elektriciteitsnetwerk deels oplossen

23 januari 2024 om 06:04 Maatschappelijk

Een nieuw regelstation aan de Koekoeksweg in ’t Harde moet een deel van de bestaande problemen rond de overbelasting van het elektriciteitsnetwerk oplossen. Door het college van Elburg is het ontwerpbestemmingsplan vastgesteld.

Al geruime tijd worden door netbeheerder Liander, in samenspraak met de gemeente, voorbereidingen getroffen om te komen tot een uitbreiding van de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk in de gemeente. De capaciteit van het bestaande regelstation aan de Bovenweg is onvoldoende om de groeiende behoefte aan nieuwe aansluitingen aan te kunnen. Dat komt deels door de toenemende vraag naar elektriciteit, maar ook door het toenemende terug leveren van elektriciteit op het net. In de omgeving van ‘t Harde en Elburg ziet het college capaciteitsknelpunten in het netwerk. Daarom wordt de komst van een nieuw regelstation als zeer noodzakelijk gezien. Het bestaande elektriciteitsstation aan de Bovenweg is door de hoge leeftijd aan vervanging toe. Na de realisering van het nieuwe station wordt dit oude station ontmanteld.

Het nieuwe station wordt geplaatst op het braakliggende terrein tussen de Koekoeksweg en de Eperweg. De provincie heeft laten weten dat het plan in aanmerking komt voor bestaande stikstofrechten uit de Gelderse Stikstofbank. Dat is noodzakelijk in verband met de ligging van de gewenste locatie dichtbij Natura 2000 gebied. Er worden geen belemmeringen gezien voor de uitvoering van de bouw. Omwonenden en bedrijven in de omgeving zijn benaderd door de gemeente met de mededeling dat vragen zouden worden beantwoord. Hierop zijn geen reacties ontvangen. Uiteindelijk moet de raad in de tweede helft van 2024 een besluit nemen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie