De locaties in Oldebroek zijn uit hun jasje gegroeid. Foto: Dick van der Veen
De locaties in Oldebroek zijn uit hun jasje gegroeid. Foto: Dick van der Veen

Huisartsenzorg in Oldebroek loopt gevaar; betere huisvesting is bittere noodzaak

21 november 2023 om 06:00 Algemeen

De huisartsenzorg in Oldebroek staat zwaar onder druk. Beide praktijken zijn uit hun jasje gegroeid en twee van de vier dokters staan voor hun pensionering. In een brief spreken ze de vrees uit dat er op korte termijn geen huisartsen meer beschikbaar zijn in Oldebroek.

Dick van der Veen

De brief, gericht aan de Ondernemersvereniging, is anoniem naar de redactie van deze krant gestuurd. Het bestuur van de Ondernemersvereniging hecht eraan te vermelden dat geen van de bestuursleden de brief heeft verstuurd en dat dit ook ook niet met wetenschap of toestemming van één van hen is gebeurd.

Er wordt al jaren gesproken over het realiseren van een gezondheidscentrum in het hart van Oldebroek, waarvoor de plannen volgens de artsen nog compleet gemaakt moeten worden waarna dan pas de bestemmingsplanwijziging gestart kan worden. “Daarnaast zijn de plannen die nu voorliggen zó kostbaar dat er voor een huisartsenpraktijk geen financieel gezonde bedrijfsvoering mogelijk is”, aldus het schrijven.

Daarnaast speelt dus een tweede kwestie, namelijk het verzekeren van opvolging in de huidige praktijken, Dahliastraat en Oost-Ozinga. De huisvesting is ontoereikend en op korte termijn is opvolging van twee praktijkhouders nodig. De schaarste in het aanbod van huisartsen is een landelijk probleem. Zonder een geschikt pand met een goede financiële basis is deze opvolging helemaal niet te vinden, zo wordt gesteld. De artsen vinden het om diverse redenen spijtig dat de brief vroegtijdig openbaar is geworden.

Brandbrief

Eerder al, eind mei, stuurden de artsen naar aanleiding van de alarmerende situatie een brandbrief naar de gemeente. “In het hierop volgend overleg op 21 juni met onder andere burgemeester Tanja Haseloop-Amsing werd duidelijk dat de oplevering van het gezondheidscentrum, vooral voor de praktijk Oost-Ozinga, te laat zou komen. Toen is besloten naar alternatieve locaties te zoeken”, zeggen de huisartsen.

Ze ontdekten na de vakantie een alternatieve mogelijkheid in de vorm van een pand dat op korte termijn beschikbaar zou komen waarmee de huisvestingsproblemen van beide praktijken opgelost zou kunnen worden. Een oplossing die bijdraagt aan het vinden van een opvolging voor de praktijk Oost-Ozinga en de continuïteit van de huisartsenzorg in Oldebroek.

“Nu komt het vraagstuk rond ruimtelijke ordening aan bod. In een gesprek op 1 november met onder andere wethouder Vos-Van de Weg bleef de gemeente helaas vasthouden aan het opzetten van het gezondheidscentrum. Hierbij werd onzes inziens de urgentie van het probleem niet gevoeld. Vanuit de huisartsen is er op basis van het overleggen van de afgelopen drie jaar geen vertrouwen dat dit centrum een reëel alternatief is, noch qua tijd noch qua kosten”, aldus de brief.

Alternatief

De huisartsen willen verder met het alternatieve, haalbare plan en hebben nu een aanvraag gedaan voor een vooroverleg over de nieuwe locatie. “De gemeente stelt dat een reactie tot vier maanden kan duren, maar om de continuïteit van huisartsenzorg veilig te stellen is die tijd er niet.”Aan de ondernemers de vraag om steun bij de realisatie van de plannen. De problematiek werd telefonisch aan het bestuur van de ondernemers uiteen gezet.

De huisartsen vinden het spijtig dat de zaak in de publiciteit komt, maar lopen er ook niet voor weg. “We hebben te maken met een veelheid aan aspecten waarvan verzekering er bijvoorbeeld één is. Laat helder zijn dat we sturen op een goede samenwerking met de gemeente die natuurlijk ook hecht aan een adequate zorg voor onze inwoners.”

Bij de ondernemers ligt dat niet anders. De huisartsen attenderen op een column van een collega met als kop, ‘Het vastgoed in de zorg is blijkbaar de nieuwe melkkoe voor investeerders.’ Voorbeelden van panden waaruit huisartsen worden verdreven. Ze staan daar vierkant achter.

Gemeente

De gemeente Oldebroek draait er in een reactie ook niet omheen. “Er is de afgelopen jaren regelmatig overlegd over dit onderwerp. In deze overleggen zijn verschillende varianten de revue gepasseerd, zoals huisartsenzorg combineren met een apotheek of een praktijk voor fysiotherapie of beide. Voor de huisartsen gaat het allemaal niet snel genoeg - en we snappen dit gevoel -maar zo’n traject doorlopen kost tijd. De huisartsen hebben hun blik nu op een ander pand gericht. Als er een aanvraag voor een bestemmingsplanwijziging (van detailhandel naar maatschappelijk) wordt ingediend, dan zullen we die uiteraard toetsen. Ook deze procedure kost de nodige tijd.

Onze voorkeur gaat nog steeds uit naar een multidisciplinair gezondheidscentrum in het centrum van Oldebroek. De zorg wordt dan zoveel mogelijk gecombineerd in plaats van versnipperd aangeboden. We hebben aangeboden om samen met praktijk Oost-Ozinga te kijken wat er voor tijdelijke alternatieven mogelijk zijn, zodat hun praktijk wel door een opvolger kan worden overgenomen en er op termijn een overgang naar een medisch centrum gemaakt kan worden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie