Scholen in Elburg krijgen schaakles

7 oktober 2023 om 11:45 Lokaal Ingezonden

Begin 2024 krijgen een aantal scholen in de gemeente Elburg schaakles. Bij Stichting WIEL Elburg hebben zich al 5 basisscholen gemeld voor schaaklessen. Dat zijn: Het Sterrenlicht (’t Harde) en Het Octaaf, De Agnieten, Scola, Borchstee (Elburg).

Dankzij Stichting WIEL is er schaak- en lesmateriaal beschikbaar gesteld voor maximaal 80 kinderen. Derhalve kunnen per school gemiddeld 16 leerlingen worden aangemeld. De scholen mogen de les- en spelmaterialen, waaronder demonstratiebord met insteekstukken, na afloop behouden.

De vraag is zo groot dat de schaakclub nog een aantal lesgevers zoekt. Dat kunnen leerkrachten zijn, maar ook (groot) ouders of andere vrijwilligers. Opgeven graag bij eigen school. Lesgevers en leerlingen mogen absolute beginners zijn. Desgewenst, maar niet direct noodzakelijk, kan Caïssa ook een didactisch boek aanleveren met tips voor lesgevers.

Een uitgekiend lesplan van schaakgrootmeester Paul van der Sterren kan worden gevolgd.

In 5 blokken van 90 minuten worden de lessen gegeven. Onderwerpen zijn: Regels, materiaal, doel van het spel, techniek, notatie, waarde van de stukken, openingen en eindspel. Dat lijkt heel wat maar de onderwerpen zijn goed te volgen voor kinderen vanaf 6 jaar.

Na deze lessen volgt een schoolschaaktoernooi voor 4-tallen met prijzen.

Door te schaken, verbeteren de leerlingen o.a. hun inzicht, concentratie,visie, kleine plannen maken. Rekenen en taal laten binnen 1 jaar verbeteringen zien.

Schaakclub Caïssa Elburg nodigt leerlingen uit om vrijblijvend te komen schaken in MFC ‘t Huiken zaal 3. Dat is vanaf heden iedere donderdagavond van 18.45 tot 19.45 uur.

Willem van der Hulst 

Schaaktrainer KNSB

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie