Nu: de Malawi-gangers uit Oldebroek.
Nu: de Malawi-gangers uit Oldebroek.

Hervormde Gemeente Oldebroek zamelt 150.000 euro in voor Malawi

16 mei 2023 om 09:01 Algemeen

Het project waar de Hervormde Gemeente Oldebroek zich eerder voor inspande was een project opgezet door dominee Schaafsma, die als zendingspredikant actief is in Malawi. Samen met een groep mensen uit Oldebroek en Baarn heeft hij destijds in Misolo een school gebouwd. Volgens dominee Schaafsma bestaat de bevolking van Malawi voor 50 procent uit jongeren van 15 jaar of jonger. Malawi is een zeer arm land dat momenteel veel te weinig basisscholen heeft voor deze jonge bevolking. Naar school gaan wordt in het land echter als een groot voorrecht gezien. Malawi kent twee officiële talen: Engels en chiChewa. Beide talen worden op school onderwezen. Sommige gebieden zijn zo afgelegen dat er geen scholen zijn, waardoor er veel analfabetisme voorkomt. De christelijke school die in 2018 gebouwd is, ligt in een overwegend Islamitisch gebied.

Sparen

 ”Eigenlijk hadden we twee jaar geleden al een vervolg willen geven aan dit project, omdat toen al bleek dat de school te klein was”, vertelt Jan. “Vanwege corona is het daar echter niet van gekomen. Nu heeft de gemeenschap in Misolo dominee Schaafsma opnieuw om hulp gevraagd. De school heeft namelijk dringend uitbreiding nodig, want er zitten 300 leerlingen in vier klaslokalen. Er worden straks vier lokalen bijgebouwd. Ook zijn er verblijven nodig voor de onderwijzers om te wonen. Dominee Schaafsma heeft op zijn beurt ons als kerk benaderd om te helpen. We hebben eerst een en ander intern besproken, want er bleek een fors bedrag nodig, namelijk 150.000 euro.”
De jaarlijkse winterprojecten van de Hervormde Gemeente Oldebroek leveren doorgaans tussen de 25.000 en 30.000 euro op. “Dat zijn al aanzienlijke bedragen, die we bij elkaar krijgen dankzij de inzet van onze gemeenteleden die allerlei activiteiten ontplooien zoals de verkoop van sinaasappels en chocoladeletters, het versturen van kerstkaarten en een complete actiedag organiseren. Om het enorme bedrag van 150.000 euro bij elkaar te krijgen, hebben we besloten om dit jaar, naast de gebruikelijke activiteiten, ook in te zetten op fondsenwerving. Twee dingen kwamen centraal te staan: ten eerste het bedrag bij elkaar sparen en ten tweede uitvoering geven aan het project. Het bedrag is behaald, daar zijn we enorm dankbaar voor, nu is het tijd voor stap twee.”

Het project

Om uitvoering te geven aan het project gaan 15 gemeenteleden in vier ploegen naar Malawi om te helpen met de bouw van vier klaslokalen en twee onderwijzerswoningen. “Fantastisch dat er ook jongeren meegaan. Zij zijn bereid om hun zomervakantie ‘op te offeren’ om in Malawi te gaan werken.” De reis naar Malawi wordt voor alle deelnemers volledig door een sponsor betaald. De vraag rijst of dit geld niet beter in het project gestoken had kunnen worden. “Dat zou je denken, maar dat is niet het geval”, reageert Jan. “In Malawi ben je overgeleverd aan een aannemer: er wordt niet alleen op een heel ander niveau gewerkt dan in Nederland, er is ook sprake van een andere manier van bouwen. Wij weten hoe we goedkoop, maar wel goed kunnen bouwen. Bovendien gaan er Oldebroekers mee, die ervaring hebben in de bouw; zij nemen hun eigen gereedschappen mee. Beton, staal en dergelijke kopen we in Malawi. Ook wordt er ter plekke een auto aangeschaft, omdat het dorp erg afgelegen ligt. Al met al is het echt goedkoper om zelf naar Malawi te gaan en alles in eigen hand te hebben. De bouw zal hierdoor ook sneller verlopen. We krijgen overigens hulp bij het metselen van zo’n 60 tot 80 inwoners van Misolo. Zij worden door onze groep geïnstrueerd.”  

Dominee Schaarsma is momenteel al in Malawi en bereidt de ontvangst van de eerste werkploeg uit Oldebroek voor door een gedeelte van het bestaande schoolgebouw leeg te ruimen en te vullen met bedden en klamboes. “Ook regelt hij betonmolens, aggregaten en dergelijke. De eerste groep uit Oldebroek is vertrokken, de overige ploegen vertrekken op 23 mei, 13 juni en 4 juli.” Jan besluit: “Alle sponsoren en vrijwilligers willen we als projectcommissie bij deze heel hartelijk bedanken voor hun inzet en steun.”

Naar school gaan wordt als een groot voorrecht gezien

“Ik ben echt trots op wat we allemaal voor elkaar hebben gekregen. Trots, maar ook heel dankbaar.” Het zijn de woorden van Jan Schutte uit Oldebroek, voorzitter van de projectcommissie van de Hervormde Gemeente Oldebroek. “Als gemeente hebben we ieder jaar een winterproject om goede doelen in binnen- en buitenland te ondersteunen. Dit jaar hebben we ervoor gekozen om vervolg te geven aan een project in Malawi waar we in 2018 ook al bij betrokken waren.” Lachend: “Het is uitgemond in een veel groter project dan andere jaren.”

Hanneke Bloemendaal

 Toen: de bevolking helpt met bouwen.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie