De leden van de muziekvereniging uit Wezep in actie.
De leden van de muziekvereniging uit Wezep in actie. De Eendracht

Muziekvereniging De Eendracht klaar voor jubileumconcert in De Kruiskerk

29 oktober 2022 om 17:10 Algemeen

Christelijke muziekvereniging De Eendracht uit Wezep bestaat negentig jaar en daarom wordt er zaterdag 5 november een jubileumconcert gehouden. Op de lessenaar staan die dag niet alleen klassieke werken die symbool staan voor de historie, maar ook moderne partituren waarmee De Eendracht klaar is voor de toekomst.

Al verschillende jubilea van De Eendracht vierde ze mee;  Anita van Gaalen-Rens. Muziek maken zit in haar bloed en haar familie heeft een rijke historie bij de vereniging. “Mijn opa maakte de oprichting van de vereniging net niet mee, maar al voor de Tweede Wereldoorlog was hij lid van De Eendracht. Vervolgens maakte hij mijn vader, Roelof Rens, enthousiast voor muziek maken en inmiddels is mijn vader met zijn 66-jarig lidmaatschap veruit de langstzittende muzikant van de vereniging.” 

Ze gaat verder: “Je zou er een mooie roman over kunnen schrijven, want toen mijn moeder 59 jaar geleden als 13-jarig meisje als nieuw lid bij De Eendracht werd aangemeld, ontfermde mijn toen 18-jarige vader zich over mijn moeder. Dit deed hij overigens op verzoek van mijn andere opa, die aan mijn vader vroeg; ‘pas ie een bietien op mien deerne?’ en dat doet mijn vader nu nog steeds.” 

Ook de drie kinderen die uit hun huwelijk werden geboren, werd muziek er met de paplepel ingegoten. “Toen ik 38 jaar geleden bij De Eendracht werd aangemeld, beleefde ik er in het begin niet eens zo heel veel plezier aan.” Dat veranderde al snel en nu is Anita blij dat zij op haar bariton-saxofoon haar partij mee blaast.

In de loop der jaren zijn er veel veranderingen geweest binnen de vereniging. In de beginjaren was De Eendracht een allround vereniging. Opa Rens kon er al mooie verhalen over vertellen. “De nieuwe generatie muzikanten van De Eendracht kan het bijna niet meer voorstellen, maar het is jarenlang gebruikelijk geweest dat muziekverenigingen tijdens optredens een uniform droegen. Tegenwoordig is dat anders; bij concerten draagt iedereen mooie zwarte, zelfgekozen kleding. Maar destijds had iedere muziekvereniging zijn eigen uniform. De Eendracht had er in de beginjaren geen geld voor. Op een gegeven moment zijn de muzikanten op een boerenkar door Wezep gereden met de slogan ‘petten hebben wij al, helpt u ons een uniform aan te trekken?’. In de Voskuil moest de kar omkeren en sloeg toen bijna over de kop met muzikanten en instrumenten en al.” 

Volgens Anita van Gaalen-Rens is De Eendracht ook altijd een sociale vereniging geweest. “Mijn opa was boer en kon op enig moment niet meedoen met een concours, omdat hij moest hooien. Daarop besloten alle muzikanten hem de avond voor het concours tot ’s avonds laat te helpen met het hooien, zodat mijn opa toch kon meespelen.”

De verhalen gingen over van opa Rens op zoon Roelof Rens en vervolgens op dochter Anita, die overigens ook haar partner bij De Eendracht leerde kennen. “Mijn vader is 22 jaar voorzitter van De Eendracht geweest. In die tijd draaide ons hele leven om de vereniging.” Vanaf de zijlijn kreeg Anita natuurlijk het nodige mee van de bestuursvergaderingen die steevast in huize Rens gehouden werden. Hoogtepunten waren er zeker. “We hebben in het verleden een mooie concertreeks praise-concerten gehouden, met bijvoorbeeld Trinity, Sharon Kips en gospelkoren. Maar op muzikaal vlak hebben we ook mooie prijzen in de wacht gesleept. De promotie naar de vaandelafdeling (nu de 1e divisie, dat is de hoogste divisie in de amateurmuziek) was fantastisch. Dat moment zal ik niet snel vergeten.”

Of er ook dieptepunten waren? Anita begint te lachen. “We deden een keer mee met een concertconcours op Schiermonnikoog. Het was een hartstikke leuke dag en het was gezellig op de boot. Maar toen we bij de concourslocatie het podium op wilden lopen, bleek dat podium geschikt te zijn voor hooguit veertig muzikanten terwijl ons orkest uit meer dan zestig muzikanten bestond. Je kunt je de chaos voorstellen die ontstond toen wij toch probeerden ons met z’n allen, mét muziekinstrumenten en lessenaars, op dat podium te proppen. Het optreden werd niets meer en we mochten nog blij zijn met een tweede prijs.”

Anita zit in de organisatie van het jubileumconcert. “We spelen muziekwerken die in het verleden van betekenis zijn geweest voor de vereniging en waar het hart van onze muzikanten nog steeds sneller van gaat kloppen. Maar we hebben ook nieuwe muziek op de lessenaar.” Ook komt het verleden tot leven met een mini-museum met negentig jaar historie van De Eendracht.

Wat het concert extra bijzonder maakt: met het orkest spelen 25 oud-leden mee. Op 5 november om 20.00 uur zijn zij er klaar voor in de Kruiskerk in Wezep. De toegang is gratis. Er is een non-stop programma en de avond wordt afgesloten met een hapje en drankje.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie