Secretaris Koos Held (l.) en voorzitter Bertus Wijnne in de zaal van ’t Huiken waar ze uren moeten inleveren. (Foto: Dick van der Veen).
Secretaris Koos Held (l.) en voorzitter Bertus Wijnne in de zaal van ’t Huiken waar ze uren moeten inleveren. (Foto: Dick van der Veen).

Volleyballers zalennood helemaal beu

26 februari 2020 om 14:23 Algemeen

‘We laten onze kinderen niet onveilig naar
‘t Harde gaan’

Dick van der Veen

Het bestuur van volleybalvereniging EVV heeft het naar eigen zeggen ‘helemaal gehad met het gemeentebestuur van Elburg’ ,,We zijn al jaren bezig om zelf voor eigen rekening een oplossing te bieden, maar stuiten op een muur van onwelwillendheid”, zeggen voorzitter Bertus Wijnne en secretaris Koos Held.

ELBURG – Nu EVV 300 uren in ’t Huiken moet inleveren is de maat vol. ,,We hebben juist behoefte aan 300 uren éxtra in verband met sterke groei van vooral het aantal jeugdleden. De voorzitter van de Stichting Gemeenschapshuizen Elburg laat weten dat voor een aantal uren verkassen naar ’t Harde niet tot de onmogelijkheden behoort. Dat zullen we niet beleven. Zie je het al voor je: vele tientallen minderjarige kinderen in een onveilige situatie brengen? Moeten we dat zelf gaan regelen? We zijn toch geen taxibedrijf.!”

Financiën

Misschien wel het meest storen de bestuurders zich aan het feit dat plannen voor het realiseren van een sportzaal nooit een eerlijke kans kregen. ,,Dan heeft iemand het in de raad over de financiën. We hebben daar nooit om gevraagd, nemen genoegen met die bijdrage waar de gemeente toe is verplicht. We hebben ergens tussen de 60.000 en 70.000 euro budget per jaar. Zelfs bij een hal van twee miljoen euro levert het bij de huidige rentestand geen problemen op. Door opbrengsten kantine, stijging van het ledental en toevoeging van beachvolleybal velden kunnen we het gemakkelijk aan.”

Huur

EVV brengt jaarlijks 30.000 euro aan huur in bij ’t Huiken. Daar komt nog eens 70.000 euro bij aan vertering, feestjes en dergelijke. ,,Me dunkt dat we toch wel wat meer serieus mogen worden genomen. Wij willen geen oplossing over de rug van de belastingbetaler.”

Verweving

Beide mannen zien de koppeling van scholen- aan accommodatiebeleid als de grote boosdoener. ,,Haal dat uit elkaar, inventariseer wat nodig is op het vlak van de accommodatie. De zaal van Nuborgh College Lambert Franckens staat te verpieteren. Laat de gemeente de school opknappen, dan nemen wij de transformatie van de sportzaal voor onze rekening wanneer deze ze voor en symbolische één euro aan EVV overdraagt. We worden daarmee economisch eigenaar, kunnen financiën genereren en een hypotheek aanvragen.

Win-win-situatie

‘’De zaal is nu nauwelijks in gebruik. De ruimte is voor ons te klein, de hoogte van zeven meter ongeschikt voor grotere wedstrijden. Tot 16.00 uur kan de school er over beschikken, daarna is ie van ons. Het betekent wel dat er dan 1.500 uren vrij komen in ’t Huiken. Dat is dus een win-win-situatie.”

Held en Wijnne wijzen er op dat EVV in de eerste divisie speelt en daarmee Elburg regionaal flink op de kaart zet. ,,Wanneer we een nieuwe zaal hebben met een hoogte van negen meter kunnen we internationaal aan de weg timmeren.”Van de 261 leden komen er slechts tien uit ’t Harde. ,,Daaruit kun je afleiden dat onze belangen om in ’t Harde te sporten niet of nauwelijks aanwezig zijn. Overigens is het gemeentebestuur hard op weg om sportverenigingen tegen elkaar in het harnas te jagen. Daar doen we echt niet aan mee.”

De mannen vrezen dat de materie over deze verkiezingsperiode heen getild wordt en er pas in 2024 een oplossing daagt. ,,Dan is EVV van de kaart. Je denkt toch niet dat we dit laten gebeuren.” Wijnne schreef eerder een rapport van 50 pagina’s, voorzien van bouwtekeningen, wat hem vele tientallen uren kostte. ,,De gemeente kan vele kanten met ons uit; we nemen de buurt in alles mee.” EVV schuift deze week bij alle fracties aan tafel om het tij te keren.

Reactie

De reactie van wethouder Kroneman: ,,De Stichting Gemeenschapshuizen Elburg maakt zorgvuldige afwegingen over verdeling van trainingsuren in het Huiken en MFC Aperloo. Ik begrijp de wens van EVV die zoveel mogelijk in Elburg wil blijven spelen en trainen. Maar andere verenigingen, zoals KV Elburg, die al jaren in MFC Aperloo traint, willen naar het Huiken; Ik ben bllij dat de brief van EVV binnenkort in de raadscommissie aan de orde komt, als die zich buigt over het accommodatiebeleid. De brief zal dan ongetwijfeld in de brede context van sporten in Elburg, en dan met name de binnensport, aan de orde komen.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie