
Holocaust-herdenking bij Joodse begraafplaats in Elburg
hartenzielIn navolging van vorig jaar wordt op vrijdag 27 januari de Holocaust herdacht bij de Joodse begraafplaats in Elburg. De herdenking is een initiatief van Museum Sjoel Elburg.
Hanneke Bloemendaal
De Holocaust werd in januari 2022 voor de eerste keer in Elburg herdacht. “Het idee van een jaarlijkse herdenking is afkomstig van Bep de Waard-Ruijs”, licht Gerard van der Velde toe, die samen met Jan Swager en Teun Breen in het bestuur van Museum Sjoel Elburg zit. “Zij is lid van onze tentoonstellingscommissie en weet veel over de geschiedenis van de Joden in Elburg.” Hij vertelt verder: “De datum van de herdenking, 27 januari, is symbolisch en verwijst naar de bevrijding van kamp Auschwitz op 27 januari 1945. Overal ter wereld vinden op deze dag herdenkingen plaats, omdat deze datum door de Verenigde Naties als internationale herdenkingsdag is aangewezen.”
Programma
Aan de herdenking, die op vrijdag 27 januari om 13.00 uur zal plaatsvinden bij de Joodse begraafplaats, wordt medewerking verleend door de gemeente en door leerlingen van het Nuborgh College Oostenlicht. Jan Swager, voorzitter van het bestuur, verzorgt de opening, gevolgd door respectievelijk een toespraak van burgemeester Jan Nathan Rozendaal van Elburg en een toespraak van Mirjam Samson. “Mirjam is lid van de werkgroep educatie van het museum. Dankzij haar inzet krijgen steeds meer jongeren besef dat een volk voor een groot deel is uitgeroeid, waaronder ook een deel van de Joodse bevolking uit Elburg. In 2022 hebben maar liefst 1100 scholieren uit de wijde omgeving het museum bezocht. Mooi dat scholen hieraan meewerken,” aldus Gerard van der Velde.
Leerlingen van het Nuborgh College Oostenlicht dragen ook bij aan de herdenking met een ingetogen, dramatische opvoering. Na deze verbeelding van de Holocaust worden de namen van alle omgekomen Joodse Elburgers voorgelezen, waarna Willy Samson, de man van Mirjam, het Kaddisj-gebed, één van de belangrijkste en oudste gebeden van het Jodendom, uit zal spreken. Na een minuut stilte kunnen alle aanwezigen een steentje neerleggen bij de poort van de Joodse begraafplaats. Het neerleggen van een steentje is een Joods gebruik waarmee aangegeven wordt dat iemand geweest is en de doden herdacht heeft. Iedereen is welkom om de Holocaust herdenking bij te wonen. De Joodse begraafplaats bevindt zich aan de Oosterwal in Elburg.