Bij de horecaondernemers kon iedereen Bokbier proeven. Foto: José Oosthoek
Bij de horecaondernemers kon iedereen Bokbier proeven. Foto: José Oosthoek José Oosthoek

Bokbierdag in Elburg: ‘Leve de man die het bier uitvond’

Evenementen

Na een enigszins regenachtige start, verliep de tocht met Bokbier droog. Alle horeca-ondernemers ontvingen zaterdag hun eerste vaatje vers Bokbier en publiek mocht proeven. “Na jaren te hebben moeten wachten, mag het nu eindelijk weer”, aldus stadsomroeper Marcel Vlieger.

José Oosthoek

Elburger Biergenootschap Het Witte Paard organiseerde Bokbierdag 2022. “Een mooie traditie; folkore, muziek, sommigen spreken zelfs van cultureel erfgoed. Laat de vaten nu maar rollen”, aldus Wilko Sollie, nadat het eerste vaatje, binnengebracht door de EB 65, aangeslagen werd. “Het Bokbier smaakt heerlijk, de droogte lijkt geen invloed te hebben gehad op kwaliteit en smaak. Bokbier is iets zwaarder, donkerder en zoeter dan gewoon bier. Mooi dat we in Elburg de traditie hebben om de eerste te zijn in Nederland met Bokbier.” “Onze gasten vroegen er al om”, zei Bud Junte van De Zilverzoen. “Het is de tijd van het jaar. Bokbier kun je goed bewaren, omdat er veel alcohol in zit. Sommigen vinden zelfs een Bokbier dat een jaar gelegen heeft, voller van smaak omdat het gerijpt heeft.”

Stadsgids Ben de Jong week met zijn groep uit Eindhoven even af van de stadsroute om de binnenkomst van de vaten in de haven te laten zien. “Prachtig om te zien, veel historie en mooie pandjes, alles is netjes en goed onderhouden”, waren de reacties uit de groep. Ook deelnemers van de Dr. Olthuis Wandeltocht, die ook afgelopen zaterdag plaatsvond, meldden zich om een Bokbiertje te proeven. “We komen hiervoor twee uur rijden, vanuit Etten-Leur”, aldus één van de deelnemers.

Bij restaurant De Herberg begaf de accu van de trekker het, maar binnen tien minuten was hiervoor vervanging gevonden en trok de stoet de stad in. “Een kar met paarden mag niet meer, vanwege de veiligheid”, zei de stadsomroeper. “We hebben dit jaar zestien adressen, tot nu toe was dat vijftien. Leuk is dat we niet alleen Bokbier hebben van de bekende grote brouwerijen, maar ook van nieuwe, kleinere brouwerijen. Zo heeft Da Pietro een Italiaans Bokbier; Il Montante en we hebben Bokbier van de enige Elburger brouwerij; Eembier.”

Terwijl de stadskapel van Concordia op verschillende plekken in de stad zorgde voor muziek en ook de trommelaars van de Hellebaardiers van zich lieten horen, arriveerde de kar met het laatste vaatje bij Het Olde Regthuys. “Mooi dat het weer kon”, aldus Marco Verwer, voorzitter van Biergenootschap Het Witte Paard. “In 2007 organiseerden we de eerste Bokbierdag in Elburg. Hopelijk kunnen we in 2024 onze vijftiende keer vieren.” En met een “De Bok is los!” sloot stadsomroeper Marcel Vlieger de tocht af en genoot het publiek verder van Bokbier op de terrassen.

advertentie
advertentie
Afbeelding
NLG Arbo Business Partner bij Business Club 9 uur geleden
Afbeelding
Gemeenten Noord-Veluwe niet te spreken over opkopen stikstofrechten door Lelystad Airport 11 uur geleden
Afbeelding
Elburgse Tieners voelen zich al tien jaar thuis op andere plek 13 uur geleden
Afbeelding
Gezamenlijk kerstconcert van drie koren in ‘t Harde 15 uur geleden
Afbeelding
Bibliotheek Noordeinde bewijst zich 16 uur geleden
Afbeelding
Voorbeschouwingen zaterdagvoetbal: OWIOS en VSCO’61 treffen koploper en runner-up 8 dec, 12:40
Afbeelding
Winnaars sinterklaasactie in Oosterwolde 8 dec, 11:35