Wilma Kraan in het pand van KunstHub BINK, ook locatie voor Vestingval.
Wilma Kraan in het pand van KunstHub BINK, ook locatie voor Vestingval. José Oosthoek

8e Vestingval: veel diversiteit

Evenementen

Kunst en historische panden verbonden

ELBURG Na twee jaar zonder Vestingval, begint donderdag de achtste editie van het gratis toegankelijke kunstevenement in en rond stad Elburg. ,,Er is een heel divers aanbod van kunstenaars”, aldus Wilma Kraan, secretaris van Vestingval. ,,Met nieuwe onderdelen en locaties.”

De afgelopen twee jaar is de organisatie bezig geweest met Vestingval, maar heeft niets kunnen uitvoeren. ,,Twee jaar geleden hebben we gezocht naar mogelijkheden om het evenement door te laten gaan, omdat een aantal exposities min of meer buiten plaatsvindt”, zegt Wilma Kraan. ,,Maar op de kleinere locaties zoals de muurhuisjes, is het onmogelijk om anderhalve meter afstand te houden. Voor onze vrijwilligers wilden we ook onze verantwoordelijkheid nemen en uiteindelijk bleek dat Vestingval in afgeslankte versie niet mogelijk was. De kunstenaars waren net als wij teleurgesteld en begripvol, maar ze zijn allemaal meegegaan naar de editie van dit jaar. Toen de maatregelen opgeheven werden, stonden wij ook te popelen en gelukkig werken de locatiehouders ook allemaal weer graag mee.”

‘Wij’ is de organisatie; elf in totaal en ongeveer 80 vrijwilligers die de locaties bezetten. ,,We zijn overigens op zoek naar iemand die de functie van vrijwilligerscoördinator op zich wil nemen”, vervolgt Kraan. ,,Vestingval 2022 is heel divers qua kunstenaars. Sinds lange tijd is er weer dans en we hebben bijzondere lezingen. Nieuw is de workshop van Fadel Jawad, die al volgeboekt is. In drie ochtenden legt Fadel uit hoe je kunst maakt met het thema ‘Ontdek je beeldtaal’. De laatste ochtend maken de cursisten zelf een kunstwerk dat tentoongesteld wordt in KunstHub BINK, een nieuwe locatie.”

,,Ook een nieuwe of eigenlijk vernieuwde locatie is het oude postkantoor aan de Ledige Stede. Dat was tot nu toe een leeg pand, maar het is verbouwd en er is een architectenbureau gevestigd waar ook een expositieruimte is ingericht. Hier exposeert de van oorsprong Elburgse kunstfotografe Ursula van de Bunte. Er is ook weer dans, na jaren zonder heeft het Vestingval een voorstelling van Dansschool 3 Dee Dans. De dansers zijn klassiek ballet-geschoold en dansen ook modern/jazz. Docent en choreograaf Anneli van Soolingen heeft een choreografie gemaakt voor het Vestingval. Op zaterdagmiddag in de Kloostertuin. En er is ook weer een scholenproject: de groepen 7 en 8 van het Van Kinsbergen hebben gewerkt met het thema ‘Lichtkunst’. In de kazemat aan de Goorpoort hebben ze de expositie ‘Lichtpuntjes’ verzorgd.”

,,Verder is er natuurlijk ook muziek”, vertelt Kraan. ,,Van o.a. saxofoonorkest Saxus in de muziekkapel op 27 mei, een prachtig spektakel. Eva Maria Wagner, auteur van Het Tristan Akkoord, dat gaat over een violiste, geeft een lezing en wordt begeleid door een violiste. Op vrijdagavond aan de Beekstraat 38. Je hoeft niet aan te melden, kunt gewoon binnenlopen. En er is veel meer. Informatie is te vinden op de website: vestingval.nl. Flyers liggen op de locaties en zoals gebruikelijk is het evenement (van 26 mei t/m 4 juni) gratis toegankelijk.”

(Tekst: José Oosthoek)

advertentie
advertentie
Afbeelding
Leuke verhalen na schrijfworkshop Tineke Honingh 17 aug, 15:45
Afbeelding
Vizier op ’t Harde en Hulshorst: competitie met inspirerende tegenstanders 17 aug, 15:03
Afbeelding
Gait van de Renderklippen: Rebels 15 aug, 11:07
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Opgelet, zakkenrollers: bendes maken de regio onveilig 15 aug, 09:42
Afbeelding
Brommers kiek’n in Elburg voor het goede doel, daar maak je je agenda voor vrij 14 aug, 10:34
Afbeelding
Classic demo in ’t Harde: snikheet maar zó cool! 14 aug, 09:41