Drie generaties (Taekwon-Do) Martowirono
Drie generaties (Taekwon-Do) Martowirono Eigen foto

Drie generaties binnen Taekwon-Do School Martowirono

31 augustus 2023 om 23:33 Sport Ingezonden

Nog een paar dagen tot aan de Wereldkampioenschappen in Tampere, Finland. Het is hem met de paplepel ingegoten, maar hij moet het door eigen inzet en op eigen kracht voor elkaar zien te boksen. Begin september neemt Raúl Martowirono deel aan de Wereld Kampioenschappen Taekwon-Do op de onderdelen Tul (stijlfiguren), sparring (team) en powerbreak (individueel en team).

Dagelijks wordt er getraind op de verschillende onderdelen met zowel zijn eigen clubgenoten, als met de nationale selectie. Op zijn vijfde koos de Nunspeetse Raúl voor de sport die zijn opa in 1971 in Elburg en omgeving introduceerde. Samen met een groep clubgenoten nam hij aan alle nationale wedstrijden deel en vanaf 2016 heeft hij ook geregeld deelgenomen aan internationale wedstrijden. Na het behalen van de zwarte band in 2019 heeft hij inmiddels aan twee Europese Kampioenschappen deelgenomen. Naast Raúl zijn er nog drie leden van Taekwon-Do School Martowirono die een kans maken op een plek in het nationale team. Voor hen is het doel de EK in 2024 (Polen).

Na de EK van 2022 in Kroatië en de EK in april 2023 in Roemenië staat binnen enkele dagen het toernooi van het hoogste niveau op het programma. Raúl reist op 3 september samen met zijn coach, Claudia Martowirono, af naar Finland. Opa, Waldie Martowirono zal middels de livestream de verrichtingen van zijn kleinzoon volgen.

Drie generaties Taekwon-Do die allen, zij het op verschillende gebieden binnen de sport, nog even actief zijn. Elke zaterdag geeft ‘Sabum’ Waldie training aan Taekwon-Do instructeurs en hoog gegradueerden van de eigen school en daarbuiten. Claudia, die in 2007 de school van haar vader overnam, had en heeft als doel de meerwaarde van Taekwon-Do onder de aandacht te brengen en de sport te verspreiden. Voor wat betreft de deelname aan wedstrijden is zij van mening dat de focus van instructeurs moet liggen op het proces. De ontwikkeling, de volharding, het leren omgaan met tegenslagen en niet te vergeten: het plezier. De deelnemer aan een wedstrijd leert te focussen, heeft een doel voor ogen en traint er met een behoorlijke dosis (zelf) discipline naar toe. Mocht het resultaat van deze inspanning de sporter een prijs opleveren dan is dat fantastisch maar het grootste resultaat behaalt hij of zijn op de weg naar het toernooi toe.

Wilt u zelf kennis maken met Taekwon-Do? Dat kan! Neem contact met ons op (info@tkdweb.nl) voor het maken van een afspraak voor uw eerste (uiteraard) gratis proefles.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie