Claudia Martowirono (45) en Raymond Eikema (47) beoefenen het Taekwon-Do al ruim 25 jaar.
Claudia Martowirono (45) en Raymond Eikema (47) beoefenen het Taekwon-Do al ruim 25 jaar.

Claudia Martowirono en Raymond Eikema nemen deel aan EK Taekwon-Do in Liverpool

8 mei 2017 om 17:46 Sport

Elburg - Van 27 tot en met 30 april vonden in Liverpool de Europese Kampioenschappen Taekwon-Do plaats. Aan dit grootse toernooi hebben ook de hoofdinstructeurs van Taekwon-Do School Martowirono deelgenomen op de onderdelen Tuls, Sparren en Powerbreak.

Claudia Martowirono (45) en Raymond Eikema (47) beoefenen het Taekwon-Do al ruim 25 jaar en zijn 5de Dan I.T.F. Taekwon-Do. Het duo verzorgt lessen in Nunspeet, Elburg, Epe, Harderwijk en Ermelo. Hiernaast zijn zij zelf ook continu in training om het eigen niveau op peil te houden en om als leraar te blijven ontwikkelen.

Begin januari 2017 zijn beiden, na een voorbereiding van bijna 2 jaar, geselecteerd voor de Europese Kampioenschappen voor veteranen (binnen het Taekwon-Do ben je van 18 tot en met 39 jaar senior en vanaf 40 jaar val je onder de veteranen). Naast de bondscoaches bestond de Nederlandse delegatie uit 4 junioren, 3 senioren en 3 veteranen. Het kampioenschap telde in totaal ongeveer 850 deelnemers.

Bij het onderdeel Powerbreak is het de bedoeling om met verschillende technieken een vastgesteld aantal kunststof planken te breken. Op dit onderdeel is Nederland helaas niet in de prijzen gevallen.

Tuls zijn stijlfiguren, waarbij diverse aanvals- en verdedigingstechnieken zo technisch mogelijk in een bepaalde volgorde gedemonstreerd dienen te worden. Op dit onderdeel is door beiden een derde plaats behaald.

Bij het sparren moet je middels een half-vrij (aan regels gebonden) gevecht meer punten scoren dan de tegenstander. Raymond moest helaas door een opgelopen blessure de wedstrijd vroegtijdig staken. Claudia heeft daarentegen super ‘geknokt’ en heeft op dit onderdeel het zilver behaald.

De instructeurs van Taekwon-Do School Martowirono kijken terug op een geweldige week. Alle facetten van de wedstrijdsport passeerden de revue: spanning, teleurstelling, blijdschap, vermoeidheid en saamhorigheid. Medailles winnen is fantastisch, maar relativeren is ook een must. Winnen is immers van zoveel meer factoren afhankelijk dan alleen van ‘je uiterste best doen’. Met bewondering en respect hebben zij gezien hoe de selectieleden zich stuk voor stuk voorbereidden op hun wedstrijd. Des te meer werd duidelijk dat verliezen niet wil zeggen dat je niet goed bent, want degenen die deelnemen aan een kampioenschap zo groot als een EK, hebben hier lang en hard voor getraind, hebben dingen moeten laten en hebben moeten investeren. Hierdoor heeft iedereen een persoonlijke overwinning behaald en is een ieder een stap dichterbij het uiteindelijke doel gekomen.

Meer info: www.tkdweb.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie