Nostalgische foto van een Erfhuis.
Nostalgische foto van een Erfhuis.

Nostalgisch Veluws erfhuis in Orgelmuseum Elburg

22 september 2023 om 17:15 Activiteiten

Het Orgelmuseum in Elburg houdt vrijdagavond 29 september een zogenaamd ‘Veluws erfhuis’, ‘erfhuus’ in de volksmond. Tijdens het erfhuis wordt allerlei leuk en verrassend tweedehands materiaal bij opbod verkocht, net zoals dat vroeger regelmatig gebeurde op de Veluwe, vaak voor kleine prijsjes.

De Erfhuisavond begint om 19.00 uur met een korte inleiding over het fenomeen ‘erfhuis’ door Maarten Seijbel. Een erfhuis is de openbare verkoping van een verzameling roerende goederen, zoals aardewerk, meubels en tuingereedschap. Tijdens zijn lange loopbaan bij een plaatselijk notariskantoor leidde Seijbel regelmatig omvangrijke erfhuizen. Na een korte pauze zal de daadwerkelijke verkoping worden gehouden. De opbrengst van de avond komt geheel ten goede aan het museum. Wie ook eens wil ervaren hoe zo’n Veluws erfhuis in z’n werk ging en wellicht iets aardigs op de kop wil tikken, is van harte welkom in het museum. De deuren gaan open om 18.30, de lezing begint om 19.00 uur, de veiling begint rond 20.00 uur. “De toegang is gratis, maar we willen graag weten hoeveel mensen er komen in verband met de beperkte ruimte”, geeft directeur Wilma Seijbel aan, “dus graag even een mailtje naar info@nationaalorgelmuseum.nl onder vermelding van ‘erfhuis’.” De gekochte voorwerpen kunnen per pin betaald worden. 

“Heeft u zelf wat op te ruimen? Het museum kan nog wel wat materiaal voor het erfhuis gebruiken. Wij ontvangen graag ‘handzame’, makkelijk te verplaatsen voorwerpen, dus geen omvangrijke en zware items als kasten en tafels - daarvoor is geen plaats.” Het materiaal kan afgegeven worden tijdens openingstijden van het museum tot uiterlijk 28 september.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie