Bart, Colin, Anne-Marie, Simon, Geert, Joop en op de voorgrond Willeke, Jolanda en Pauline.
Bart, Colin, Anne-Marie, Simon, Geert, Joop en op de voorgrond Willeke, Jolanda en Pauline. José Oosthoek

Extra feest bij Botterdagen en Open Monumentendag

28 augustus 2023 om 14:55 Activiteiten Tips van de redactie

Vanwege het jubileum van de Botterdagen in Elburg, is het programma voor de zaterdag uitgebreid en extra feestelijk. Zo is er een optreden van De Havenzangers op de Vischmarkt, zijn er thematische rondleidingen door de stad en voor kinderen een vossenjacht, gelinkt aan het landelijke thema ‘Levend Erfgoed’.

José Oosthoek

“Omdat het 40 jaar geleden is dat de Botterdagen voor het eerst georganiseerd werden, heeft het Comité Botterdagen en Open Monumentendag besloten extra uit te pakken”, aldus Colin Pelleboer, PR-bestuurslid van het comité. “Het thema van dit jaar is Levend Erfgoed en voor de vossenjacht kunnen kinderen tussen 8 en 12 jaar oude beroepen opsporen. Zoals een schilder, marskramer en schillenboer. Er zijn ook een klassieke stoomtrein en zweefmolen in de stad. Passend bij het thema zijn er klederdrachtshows en shantykoren in de vesting. Op zaterdagmiddag kun je aansluiten bij rondleidingen over architectuur, startend vanaf de Vischmarkt. In het Gruithuis is een schilderijenexpositie van Jan Riepma, met stadsgezichten van Elburg.”
Pelleboer vervolgt: “Feest is natuurlijk ook de vlootschouw op donderdagavond. De intocht van de botters wordt omlijst met muziek en het feest in de tent met dj op donderdagavond is gratis toegankelijk. Het is de 40ste keer, maar de bedrijvenwedstrijd wordt voor de 26e keer gehouden, daarvoor deden bedrijven nog niet mee aan de wedstrijd. Botterwerf en –museum zijn open en gratis toegankelijk. Vanwege het landelijke Hanzejaar, is daar de expositie ‘Hanze en Haring’ te zien van lokale kunstenaars. Musea zijn tijdens Open Monumentendag met korting of gratis te betreden, ook bijvoorbeeld Molen De Tijd en op de knobbel de Historische Collectie Korps Veld Artillerie. Bij de paardenstallen worden demonstraties gegeven. Dit jaar is -na drie jaar- de kerktoren weer geopend. Het is nu goed georganiseerd en mensen kunnen weer naar boven om te genieten van het uitzicht.”

Op vrijdag zijn er allerlei proeverijen van ondernemers. “Bij Anijs & Radijs wordt een vrijdagmiddagborrel gehouden van 16 tot 21 uur”, legt Pelleboer uit. “Met live muziek, proeverijen door lokale ondernemers, zoals vers gerookte vis en wijn van Vosvinos. Op zaterdag, vanwege het jubileum, treden De Havenzangers op, bij velen wel bekend van De klok van Arnemuiden, Trouw niet voor je 40 bent en ‘s Nachts na tweeën. Van 18.00 tot ongeveer 19.00 uur op de Vischmarkt, waar iedereen er gratis van kan genieten.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie