Unieke wandeltocht. Foto: Willem van Norel
Unieke wandeltocht. Foto: Willem van Norel Willem van Norel

Unieke Hanzewandeltocht tussen Elburg en Hattem

25 mei 2023 om 11:12 Activiteiten

Tegen een historische achtergrond vindt op zaterdag 10 juni een unieke wandeltocht plaats op een fraaie route tussen Elburg en Hattem.

“Zestig jaar geleden, op 2 maart 1963, vond er een unieke historische ontmoeting plaats tussen de voormalige Hanzesteden Elburg en Hattem”, vertelt historicus Willem van Norel. “De zeer strenge winter van 1962-1963 bracht de ijsclubs van Elburg en Kampen op het idee een fakkeltocht te organiseren op het Drontermeer, waarbij de toenmalige Elburger burgemeester P. Bode zijn ambtsgenoot W.P. Berghuis van Kampen, halverwege het bevroren randmeer zou ontmoeten. Destijds een unieke gebeurtenis voor de beide Hanzesteden. In het kader van het Hanzejaar 2023 ontstond het idee opnieuw een ontmoeting tussen twee Hanzesteden te organiseren. Dit keer tussen Elburg en Hattem. En nu niet op het ijs, maar op door middel van een wandelroute.” Hij vervolgt: “In de Late-Middeleeuwen hadden de steden, die deel uitmaakten van het Hanzeverbond, ook regelmatig onderlinge contacten om zo hun handelsbelangen veilig te stellen. Negen steden rondom de Zuiderzee en de IJsseldelta waren aangesloten bij de Hanze. Naast Elburg en Hattem waren dat Harderwijk, Kampen, Hasselt, Zwolle, Deventer, Doesburg en Zutphen.”

Op zaterdag 10 juni vindt tegen deze historische achtergrond een unieke wandeltocht plaats op een fraaie route tussen Elburg en Hattem. Onderweg hebben de wandelaars een prachtig zicht over het rivierenlandschap van de IJssel, het open weidegebied en de Veluwse bossen. Bijzonder zijn vooral enkele landgoederen, het cultuurhistorische landschap en de ommelanden van de gemeente Oldebroek. 

Er zijn diverse wandelafstanden mogelijk. Het langste traject van Elburg naar Hattem bedraagt ongeveer 26 kilometer. “De mogelijkheid bestaat zelfs om dezelfde route terug te lopen. Tijdens de wandeling zijn op enkele panelen verhalen te lezen over de Hanzetijd en specifiek over de rol die Elburg en Hattem in dit handelsverbond hebben gespeeld.”

Ongeveer halverwege de route is er een rustpunt bij het Utrechts Buitencentrum in Oldebroek. Hier kunnen de deelnemers vanuit zowel Elburg als Hattem elkaar ontmoeten onder het genot van koffie, thee en Oekraïense soep. “De soep wordt bereid door Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Zo worden, net als in de Hanzetijd, verschillende culturen en steden bij elkaar gebracht. En net als zestig jaar geleden zullen de burgemeesters, dit keer van Elburg en Hattem, Jan Nathan Rozendaal en Marleen Sanderse, elkaar halverwege de route in Oldebroek ontmoeten!”

Aanmelden

Bij zowel het Utrechts Buitencentrum als ook in Hattem bestaat de mogelijkheid om te stoppen en gebruik te maken van een pendelbusdienst. De deelnemers kunnen de bus bij aanmelding bijboeken bij het wandelticket. Het batig saldo van de wandeltocht zal ten goede komen aan de Stichting Wensambulance. Alle deelnemers ontvangen na afloop van de wandeltocht een unieke herinnering. Per deelnemer is een ticket nodig om aan de wandeling deel te kunnen nemen. Tickets zijn te boeken via: www.ticketkantoor.nl/shop/hanzewandeling 

“Deze unieke historische wandeling wordt door de gemeentebesturen van Elburg en Hattem en door de oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop en Visit Hattem van harte aanbevolen!”, besluit van Norel.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie