Gezellige drukte op de Pinkstermarkt. (foto Harry ten Hove)
Gezellige drukte op de Pinkstermarkt. (foto Harry ten Hove)

Elburg: vrije entree Pinkstermarkt

22 mei 2023 om 09:32 Activiteiten

De bezoekers van de elfde Elburger Pinkstermarkt op Tweede Pinksterdag mogen gratis genieten van het evenement. Een besluit dat is ingegeven door de spreiding over de stad en het havengebied met veel horeca. De Pinkstermarktcommissie hoopt vurig dat de weersomstandigheden dit keer gunstig uitpakken, want dat dit een flinke slok op een borrel scheelt behoef je niemand uit te leggen.

Dick van der Veen

Voorzitter Jaap van der Beek, die om moverende redenen ook de commissie aanvoert, doet de verheugende mededeling dat de belangstelling van standhouders uit het hele land groot is. “Doordat we de markt over ruimere locaties mogen verspreiden ontstaat met inbegrip van het havengebied, een aantrekkelijker geheel, waar zowel de standhouders als het publiek voordeel van hebben. We gaan er van uit dat er tegen de honderd deelnemers zijn met een enorme diversiteit aan waren. Bij het indelen houden we er rekening mee dat niet teveel aanbod uit één segment ontstaat en ook de verdeling van de branches over het gebied heeft onze aandacht. 

Daarnaast is er de kleedjesmarkt voor de kinderen. Die mogen hun spulletjes uitstallen op de Bas Backerlaan en in de Bloemstraat. Een geste aan de Elburger jeugd. We hebben daar als organisatie verder geen omkijken naar.”

Het parkeren kost vijf euro. “We hebben naast het Schootsveld en de Oude Vos nog drie parkeergelegenheden waardoor het stallen van het blik geen enkel probleem oplevert. Was het aantal bezoekers vorig jaar wat gereduceerd – 600 tot 700 minder voertuigen om eens wat te noemen, met een beetje meteorologisch fortuin komen er nu weer tegen de 20.000 bezoekers.” 

Van der Beek stelt dat continuering van de Pinkstermarkt voor de voetbalvereniging van eminent belang is. “De opbrengst wordt besteed aan datgene waar aan de grootste behoefte bestaat. Je hoeft wat dat betreft niet naar een doel te zoeken. Er is altijd wel wat te verhapstukken op vooral het vlak van de accommodatie. Onze commissie is daarin volledig transparant. In de ledenvergadering leggen we verantwoording af voor iedere euro.”

De voorzitter benadrukt de medewerking van een grote schare vrijwilligers. “Alleen aan parkeerwachten en verkeersregelaars komen er al zestig in touw. Al met al schiet het wellicht al over de honderd heen. We gaan er ruime tijd van tevoren mee aan de slag. Het sportpark is de uitvalsbasis waar de briefing plaats vindt. Op de dag zelf is het vroeg opstaan. Tegen half zeven melden de standhouders zich, die ervaren medewerkers naar hun plaats brengen. De markt is officieel van 10.00 tot 17.00 uur, maar voordat alles is opgeruimd draait de klok je 18.00 uur voor de ogen. Het is vooral een dag waarin de gezelligheid overheerst. Het is voor ESC één van de hoogtepunten van het jaar.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie