Ruud, Marien en Johan.
Ruud, Marien en Johan. Hanneke Bloemendaal

Rondreizend schilderij legt verbinding tussen kernen gemeente Elburg

14 maart 2024 om 06:00 Activiteiten

Het Centrum voor Cultuur Elburg is opgericht om meer samenwerking te bewerkstelligen tussen diverse culturele instellingen als muziekverenigingen, koren, musea, evenementenorganisaties, Oranjeverenigingen en individuele kunstenaars. Ondersteuning en verbreding van het culturele aanbod staan hierbij centraal. Het Centrum voor Cultuur koppelt sinds 2023 een thema aan het lopende jaar. Voor 2024 is het thema: ‘De schatten van....’; de aftrap hiervan vindt plaats tijdens de Vlooienmarkt op 1 april in Doornspijk.

Hanneke Bloemendaal

Aan tafel schuiven aan: Ruud van Henten, beleidsmedewerker Cultuur en Erfgoed van de gemeente Elburg en Johann Breukelman en Marien Pruis. Laatstgenoemden zijn bestuursleden van het Centrum voor Cultuur en vanuit die hoedanigheid kartrekkers van het themajaar. Niet aanwezige leden van de kerngroep van het themajaar zijn Kimberley Middelkoop en Jaap Streefkerk.

“Vanuit de ‘pijn’ van corona voor de culturele sector zijn we in november 2021 al in gesprek gegaan met diverse culturele instanties”, licht Ruud toe. “Hieruit is het Centrum voor Cultuur Elburg dat als doelstelling heeft culturele instellingen en verenigingen zo breed mogelijk te ondersteunen. Denk hierbij aan kennisdeling, deskundigheidsbevordering en samenwerking.”

Marien vertelt: “Vanuit de stichting was 2023 ons eerste themajaar. Voor dit jaar hebben we als thema ‘De Schatten van....’ gekozen. Kunst van zowel hobbyisten als professionele kunstenaars staat hierbij centraal. Tot nu toe zijn er 18 deelnemers. In de loop van het jaar zullen er diverse activiteiten plaatsvinden in het kader van dit thema. De eerste activiteit betreft een ‘rondreizend schilderij’ dat bestaat uit vijf panelen, die de typische kenmerken van iedere woonkern van de gemeente Elburg weergeven.” De panelen zijn geschilderd door kunstenaar Fadel Jawad. Onder zijn leiding kunnen inwoners van de betreffende gemeente het kunstwerk inkleuren. Johann: “De panelen lopen in elkaar over en geven hiermee de verbondenheid binnen de gemeente Elburg aan, de afbeelding per paneel weerspiegelt de identiteit van de betreffende kern.” Samen vormen de panelen één groot kunstwerk van 2 meter hoog en 6 meter lang dat afwisselend in de diverse kernen tentoongesteld wordt. Het eerste paneel wordt op 1 april ingekleurd tijdens de Vlooienmarkt van supportersvereniging DSV’61 in Doornspijk. Inwoners zijn van harte uitgenodigd om te komen helpen. Leerlingen van alle basisscholen in de gemeente Elburg krijgen de tekeningen ook en kunnen meedoen met een kleurwedstrijd. Ruud besluit: “Tijdens elk evenement waar een paneel ingekleurd gaat worden -we zoeken nog evenementen om bij aan te sluiten-, komt ook een grote tafel te staan met een doek erop. Jong en oud mag helpen om dit tafellaken in te kleuren. Het tafellaken gaat als het klaar is naar een verzorgingscentrum binnen de gemeente. Bewoners kunnen zo op een verbindende manier een gesprek met elkaar aan gaan. Over hoe het vroeger was en nu is.”

Meer informatie is te vinden op www.cvcelburg.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie