Jan Spannenberg.
Jan Spannenberg. Hanneke Bloemendaal

Bakworkshops in Hattemerbroek door finalist van Heel Holland Bakt

6 juni 2023 om 08:00 Achtergrond

Hier begint jouw bakreis met Jan staat er vermeld op de splinternieuwe website van Jan Spannenberg, finalist van het populaire programma Heel Holland Bakt. In Hattemerbroek is hij vorige week gestart met het geven van gevarieerde bakworkshops. Een must voor alle bakliefhebbers, die in een ontspannen setting graag de kneepjes van het vak willen leren.

Hanneke Bloemendaal

“Wil je even proeven? Dan weet je gelijk hoe een cremeux smaakt!” Jan is bezig met een van zijn eerste grotere opdrachten sinds hij gestart is met zijn eigen bedrijf ‘Jan Bakt’. “Voor Talentstad in Zwolle maak ik voor zo’n 200 personen diverse tartelettes, citroen- en bosvruchtenmeringues -dat is schuimgebak-, hazelino’s en wellicht ook nog petit fours. Ook geef ik op locatie een cooking demonstratie.” Terwijl hij enthousiast vertelt, houdt hij zijn assistentes Janine Ridderikhof en Marit Krikken, die hem helpen met de voorbereiding, goed in de gaten.
“Let op de temperatuur, het mag niet warmer worden dan 85 graden. Kijk, het wordt al wat dikker. Blijf roeren!” De cremeux is klaar, wordt koud gezet en de Zwollenaar vertelt verder. “Ik ben tegelzetter, maar mijn passie is bakken. Dat weten mijn nichtjes ook en die drongen steeds meer aan op deelname aan Heel Holland Bakt. Een programma dat ik zelf ook graag kijk. Uiteindelijk heb ik een mailtje gestuurd, waarna ik een kort filmpje moest insturen over mijzelf in het dagelijks leven. Daarna werd ik tot twee keer toe uitgenodigd om naar Amsterdam te komen met twee eigen baksels: een patisseriewaardige taart en een brood naar keuze. Robert van Beckhoven was aanwezig. Ik dacht dat hij mijn taart zou gaan proeven, maar nee, hij ging er zo met zijn handen in om de structuur en substantie te voelen.” Hij lacht: “Ik zei gelijk: ‘Weet je hoe lang ik daar mee bezig ben geweest?!”
Van de ruim 900 potentiële kandidaten bleven er 33 over. “Uiteindelijk zat ik bij de laatste tien. Super spannend. De opnames vonden plaats in Maarsbergen en begonnen half augustus. Tot half oktober hebben we elk weekend gebakken. Ik sliep in een hotel, maar ging tussendoor wel naar huis, anders zou ik mijn vrouw en twee kindjes wel heel lang niet zien.” Op de vraag wat hem vooral is bijgebleven, reageert hij spontaan: “Die hond van Janny vrat regelmatig wat op!” Er aan toevoegend: “En ik heb echt vrienden aan dit avontuur overgehouden.”

Jan is nog steeds tegelzetter en doet zijn bakbedrijf ernaast. “Ik geef verschillende soorten workshops: taarten bakken of tartelettes, maar ook pizza maken. Daar heb ik een speciale oven voor. Ik vind namelijk alles leuk of het nu patisserie is brood of pizza. Ook kan je me boeken voor events -binnenkort ben ik op Festival Zoet in Apeldoorn te vinden- voor bedrijfsfeesten, teambuildings, bruiloften, festivals en dergelijke. Of het nu in Zaandam is of Nunspeet, dat maakt niet uit. Ik ga het hele land door. Ik houd van experimenteren, dus verzin veel recepten zelf of pas bestaande recepten aan. Een Italiaans schuim bijvoorbeeld maak je normaalgesproken met water, maar ik maak het met vruchtenpuree.” Jan maakt voor al zijn baksels zoveel mogelijk gebruik van biologische ingrediënten. “Dat is niet altijd mogelijk zoals bij chocola of hazelnoten. Soms zijn de biologische varianten zo duur dat een workshop over de honderd euro zou gaan kosten. Dat schiet niet op.”  

De workshops worden gegeven in het pand van inkooporganisatie Der Kreiss (keukens en badkamers) in Hattemerbroek. “Een vriend van me werkt hiernaast en hij vertelde aan zijn buren over mijn Heel Holland Bakt avontuur. Zij reageerden heel enthousiast en gaven aan dat als ik klaar was met de opnames ik maar eens moest komen praten. Geweldig dat ik hier nu mijn workshops kan geven. Ook dankzij de Bakzolder in Elburg en Maxima (red. leverancier van horeca apparatuur) kon ik een vliegende start maken. Zij hebben mij voorzien van ingrediënten, keukenmachines en een pizza oven.” Hij besluit: “De spil achter mijn bedrijf is overigens Marlien Poll. Zij verzorgt alle PR, daar heb ik geen verstand van.”

Leuke recepten, workshops en events waar Jan aanwezig is, zijn te vinden op www.janbakt.nl 

Heb jij ook van je hobby je beroep gemaakt of ben je dat van plan? En wil jij je verhaal met ons delen? Mail dan naar redactie@neomediabv.nl o.v.v. ‘Van hobby naar beroep’.

 Marit, Jan en Janine.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie