Kindje met koorts. Foto: Shutterstock
Kindje met koorts. Foto: Shutterstock Shutterstock

Huisarts aan het woord: kinderen met koorts

Achtergrond

In deze rubriek bespreekt huisarts Fanne Bijnen van Huisartsenpraktijk Veldweg in Wezep een medisch onderwerp. Het thema van de maand januari is: kinderen met koorts.

Die eerste jaren dat mijn kinderen naar de crèche gingen, hadden ze het ene virus na het andere. Ook al ben ik huisarts, als mijn kind ziek is, ben ik in eerste instantie moeder. Dus ik weet wat voor onzekerheid je zieke kind met zich meebrengt. In deze tijd van het jaar wordt de huisarts veel gebeld met vragen over kinderen met koorts. Niemand belt zijn huisarts voor de lol, dus veel ouders maken zich zorgen. Terwijl dat -gelukkig- meestal niet nodig is. Een kind heeft koorts als de temperatuur hoger is dan 38 graden. Bij baby’s meet je dit het beste met een rectale thermometer (via het poepgaatje), bij wat oudere kinderen kan dit ook met een oor thermometer. Een hand op het voorhoofd of via de oksel meten is niet betrouwbaar. Gelukkig is koorts op zich niet schadelijk voor het lichaam. Het is een reactie van het lichaam op een infectie, meestal door een virus, soms door een bacterie. De hoogte van de temperatuur zegt niets over hoe ziek een kind is. Sommigen zijn bij 38,5 heel ziek, anderen zijn met 40 graden nog lekker aan het spelen. Hoe lang het duurt, kan wisselen. Soms kan koorts- ook bij een onschuldig virus- wel 10 dagen duren. Zolang je kind lekker speelt, goed drinkt en geen alarmerende klachten heeft, hoef je je geen zorgen te maken en kan je rustig afwachten tot het vanzelf over gaat.

Wanneer moet je wel de huisarts bellen? Als je kind jonger dan 3 maanden is en koorts heeft (en het niet na een prik is). Onafhankelijk van hoe ziek je kindje is. Daarnaast zijn er nog wat aanwijzingen. Is je kind anders ziek dan gewoonlijk, kan je hem niet goed troosten? Wordt hij steeds zieker? Is hij suf of loopt hij nog rond en maakt hij oogcontact? Vertrouw je de huidskleur niet, zijn er rode vlekjes die je blijft zien als je er met een glaasje op drukt? Heeft hij een snelle ademhaling?

Het is belangrijk dat je kind genoeg vocht binnen houdt. Bij koorts kunnen kinderen (door verdamping bij de hogere temperatuur) sneller uitdrogen. Een vuistregel is: drinkt je kind minder dan de helft van normaal en heeft hij een halve dag niet geplast, dan heeft hij te weinig vocht. Wat minder eten is niet erg.

Het stoplichtboekje (gratis te vinden op internet) en thuisarts.nl hebben goede tips over wat te doen als je kind koorts heeft. Maar jij kent je kind als geen ander. Dus als je je- ondanks deze tips- zorgen maakt, bel ons dan vooral.

‘Jij kent je kind
als geen ander’

advertentie
advertentie
Afbeelding
Talter Cultuurprijs voor regionale amateur kunstschilders 3 uur geleden
Afbeelding
'Eieren rapen in het kippenhok vond ze het mooist' 5 uur geleden
Afbeelding
WHC op jacht naar alle drie de Zilveren Schoenen 23 uur geleden
Afbeelding
Voetbalclinic bij 't Harde voor alle liefhebbers 30 jan, 11:17
Afbeelding
'Wie zijn verleden niet kent, heeft geen idee van het heden' 30 jan, 09:00
Afbeelding
Prima resultaten leden De Heuvelruiters uit Wezep 30 jan, 08:50
Afbeelding
't Harde in oefenduel langs Wilsum 30 jan, 08:41