Burgemeester Jan Nathan Rozendaal is zeer gemotiveerd om ook de grotere misdaad in zijn gemeente aan te pakken.
Burgemeester Jan Nathan Rozendaal is zeer gemotiveerd om ook de grotere misdaad in zijn gemeente aan te pakken. Dick van der Veen

Aanpak ondermijnende criminaliteit

Achtergrond

Burgemeesters praten elkaar regelmatig bij

ELBURG/OLDEBROEK Ook aan de zes gemeenten die samen het politiegebied Veluwe Noord vormen gaat de criminaliteit niet voorbij. Dat was natuurlijk al een gegeven als het om kleine vergrijpen gaat, maar de laatste tijd komt daar bij vlagen de grotere misdaad bij.

Dick van der Veen

Reden voor de burgemeesters van de gemeenten Elburg, Oldebroek, Nunspeet, Epe, Hattem en Heerde om op gepaste tijden elkaar bij te praten. Daarbij is nauwe afstemming met de politie. ,,Iedere gemeente heeft zo de eigen expertise op het vlak van bestrijding van ondermijnende criminaliteit. Die bundelen we.  Achter sommige zaken zit veel werk weg.”

Burgemeester Jan Nathan Rozendaal hangt dit op aan bijvoorbeeld de recente sluiting van een pand waarin illegale prostitutie werd bedreven. ,,Met de sluiting van die woning maak je een eind aan de overlast voor de woonomgeving. En aan datgene wat kinderen ervan mee kunnen krijgen.

,,Maar wat zat er achter? We troffen een Oost-Europeaan aan en twee twee mannen uit Venezuela. Dat voelt niet goed. Mensen die geen woord Nederlands spreken en die hier écht niet zijn om vakantie te vieren. Dan rijzen gedachten op aan grotere verbanden. Dat is een zaak van politie en openbaar ministerie. Er vindt een vervolgonderzoek plaats. Je wilt voorkomen dat ze zich naar elders verplaatsen. Goede afstemming regionaal, maar ook (inter)nationaal is van wezenlijke betekenis.”


In het geval van het prostitutiepand voelt Rozendaal zich bovenmodaal betrokken. ,,In mijn Haagse periode kregen we een telefoontje van een vriendin die zich bezig houdt met het uit de prostitutie halen van vrouwen die daar tegen hun zin in in verzeild zijn geraakt. In dit geval ging het om een jonge Hongaarse die wijs was gemaakt dat ze in Nederland gemakkelijk aan werk kon komen. We hebben haar een aantal weken in huis genomen om haar de gelegenheid te geven uit het netwerk te komen. Ze verbleef in een huurwoning die aan het circuit was gelinkt. Hoe moeilijk is het voor zo iemand om uit het circuit te kunnen stappen als je de taal niet spreekt en niemand kent? Ze schaamde zich voor haar familie, werd geholpen door een Hongaarse familie die in Nederland woont. We hoorden de afgelopen zomer dat ze op 35-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van allerlei ziekteverschijnselen die te relateren zijn aan de gedwongen prostitutie. Wanneer je dan in Elburg met iets te maken krijgt wat er op lijkt grijpt je dat aan.”

Recent hebben vooral Elburg en Oldebroek de tanden gezet in het bestrijden van het gebruik van designerdrugs (zie hieronder voor uitleg). Rozendaal: ,,Dat is overgewaaid van Noord Brabant naar het Gelderse. Gisteravond nog hebben mijn collega uit Oldebroek, die er ook bovenop zit, en ik met Kamerleden verder gesproken over de noodzaak om die drugs zo snel mogelijk ‘achter de tralies te zetten’. Je moet je bedenken dat de handel er in jongeren aantrekt. Er wordt grof geld mee verdiend. Zo maar een huis mee kunnen betalen of een netto maandsalaris van 8.000 euro opstrijken. Het is dan oh zo moeilijk om daar een eind aan te maken.”

De burgemeester noemt het hoopvol dat er wat de handel in drugs betreft er tips uit de bevolking komen. Die hebben al een aantal keren tot het oprollen van een wietpand  geleid.

,,Ik wil ervoor pleiten om goed na te denken als onbekenden aan de deur komen die een schuur willen huren voor een disproportioneel bedrag. Dan klopt er natuurlijk iets niet. Altijd zorgen voor een goed huurcontract en een sleutel vragen om te kunnen volgen wat er in zo’n schuur plaats vindt.”

Het college in Elburg is alert in het natrekken van wat er op bedrijventerreinen en vakantieparken afspeelt. Het aanpassen van algemene plaatselijke verordeningen heeft ook in regionaal verband de aandacht. En met de donkere dagen in aantocht komt het dievengilde al snel op het idee om van de snelweg een afslag richting de Noordwest Veluwe te nemen.

Dit zegt het Trimbos Instituut over designerdrugs: ‘Ze worden ook wel research chemicals, RC’s of legal highs genoemd. De werking van deze stoffen lijkt vaak op klassieke drugs of medicijnen zoals XTC, speed of benzodiazepines. Een groot deel van de designerdrugs is (nog) niet illegaal. Ongeveer 1% van de volwassenen heeft weleens designerdrugs gebruikt. Sommige designerdrugs zijn populairder dan anderen. Middelen als 2C-B, 3-MMC en 4-MMC worden bijvoorbeeld vaker gebruikt dan DOC of 3-CMC.’ Sinds 28 oktober staat de designerdrug 3-MMC op lijst II van de Opiumwet.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Café De Haven heeft een lange, gezellige geschiedenis: ‘Ik ga even naar Johnny’ 10 uur geleden
Afbeelding
Zonnige dag bij Feest der Herkenning 10 uur geleden
Afbeelding
Het wordt erg warm, dit zijn de gevaren en dit kun je er aan doen 13 uur geleden
Afbeelding
Helaas geen Oogstfeest, het wordt te warm voor mens en dier 13 uur geleden
Afbeelding
Hooibaal in brand gestoken in Elburg 14 uur geleden
Afbeelding
Geen kleedjesmarkt, wel braderie Rectificatie 14 uur geleden
Afbeelding
Afschuw over hakenkruizen bij Verzetsmonument 9 aug, 13:25