Voor Het Gruithuis ontvangt Pauline van Zweden uit handen van Kees van de Streek de voorzittershamer.
Voor Het Gruithuis ontvangt Pauline van Zweden uit handen van Kees van de Streek de voorzittershamer. José Oosthoek

Nieuwe voorzitter Arent thoe Boecop

Achtergrond

ELBURG Tijdens de Algemene Leden Vergadering van Arent thoe Boecop is Pauline van Zweden benoemd tot voorzitter van de oudheidkundige vereniging. Zij neemt de voorzittershamer over van Kees van de Streek, die sinds 2015 deze functie vervulde. Arent thoe Boecop is één van de grootste oudheidkundige verenigingen in Gelderland met ruim 1.900 leden.

José Oosthoek

,,Het is eigenlijk een feestje om voorzitter te mogen zijn van een vereniging als deze”, zegt Van de Streek, die het in 2015 overnam van Rien Zwart. ,,Veel mensen lieten me merken dat het wel iets is, dat het een bepaalde statuur heeft; voorzitter zijn van Arent thoe Boecop. Daar moest ik wel aan wennen en het gaf me het gevoel van een voorrecht om dit te mogen doen.”

ACTIEF ,,Arent thoe Boecop is een heel actieve en bloeiende vereniging”, vervolgt de inmiddels oud-voorzitter. ,,Een actief bestuur ook. Ik hoefde er geen extra slinger aan te geven, de motivatie is er altijd en er gebeurt veel, vooral dingen die iets doen met mensen. Zo hadden we een buitenlandse trip en in de bus zaten een vader en een zoon. De zoon was ziek, de vader kwam bijna nooit de deur uit. Toch hebben ze samen deelgenomen aan de excursie omdat het zo bijzonder voor hen was. Dat vind ik mooi, de blijdschap, dankbaarheid, of dat je er iets van leert. Dat maakt het mooi om voorzitter te zijn, je kunt iets betekenen voor mensen.”

SFEERTOCHT ,,Het contact met bestuursleden is altijd heel goed, mensen waar je een samen-gevoel van krijgt en dan lukt er ook veel”, aldus Van de Streek. ,,Een aantal jaren geleden hadden we een sfeerfietstocht over landgoederen in onze gemeente. ‘s Avonds, In het donker, heel mooi. We verzamelden bij het gemeentekantoor en Pauline stond te tellen. We zeiden tegen elkaar ‘wat een mooie opkomst’ terwijl de deelnemers maar bleven komen, voortdurend nieuwe fietsers. Er waren 230 deelnemers! En toen we vertrokken, was er een lang lint van lichtjes. Echt een fantastische avond. We kunnen alvast verklappen dat er in december weer een sfeerwandeltocht georganiseerd zal worden.”

Omdat Kees van de Streek een drukke baan heeft, stopt hij als voorzitter. ,,Soms is het wat teveel en ik wil zo’n grote, actieve vereniging bieden wat hij verdient”, zegt hij. ,,Bovendien zag ik in het bestuur iemand die mij heel goed kan opvolgen.”

IMPULSIEF Opvolger Pauline van Zweden is al meer dan twintig jaar lid van de oudheidkundige vereniging, waarvan elf in het bestuur. ,,Ik sluit me helemaal aan bij wat Kees over de vereniging zegt”, geeft ze aan. ,,Ik ben een heel andere persoon dan Kees; impulsief en open en daarom zag ik mezelf niet direct voorzitter worden. Ik vind mezelf soms té impulsief en Kees is bedachtzaam. Echter, ik vind het heel erg leuk en ik heb een open houding en ben benaderbaar en als coach/trainer ben ik gewend met groepen om te gaan en gedrag te bestuderen. Dus toch ‘ja’ gezegd. Ik denk dat ik het vertrouwen nog moet winnen, maar heb de afgelopen tijd al taken overgenomen van Kees. Mede vanwege corona is de overdracht anderhalf jaar uitgesteld, dus ik heb kunnen oefenen.”

ARCHEOLOGIE De vergadering leiden en gesprekken aansturen vindt Van Zweden erg leuk: ,,Dat raakt ook aan mijn werk, net als samenwerken. We hebben bij Arent thoe Boecop veel kundigheid in huis, op veel vlakken, we zijn informatief en educatief. De nieuwe website ‘Elburg in oorlogstijd’ bijvoorbeeld is heel professioneel en er is belangstelling voor uit het hele land, dit overstijgt het lokale niveau. Mijn persoonlijke belangstelling ligt bij archeologie, ik wilde vroeger altijd archeoloog worden. Daar gaan we de aandacht nu wat meer op richten.”

PLAATJES Pauline van Zweden gaat per 1 januari met vroegpensioen als trainer/coach bij de NS. ,,Ik verheug me op de vergaderingen en activiteiten”, zegt ze. ,,Ik vind het belangrijk dat er plezier is en ontspanning tijdens de bijeenkomsten. Oudheidkundige verenigingen kunnen nog wel eens het imago hebben van erg formeel, maar dat is bij ons niet zo. We beschikken over moderne middelen, alleen al de sociale media en de website, www.arentthoeboecop.nl. 

,,Kees en ik zijn blij dat we weer activiteiten kunnen organiseren, naast de boeken, magazines en de website www.elburginoorlogstijd.nl die in coronatijd gemaakt zijn. 

,,Sinds gisteren is er een nieuwe activiteit, in samenwerking met de PLUS. Bij die supermarkt kun je plaatjes sparen van oud Elburg. Er is een plaatjesboek om ze te verzamelen, net zoals vroeger de albums van Verkade. Heel erg leuk.”

advertentie
advertentie
Afbeelding
Leuke verhalen na schrijfworkshop Tineke Honingh 17 aug, 15:45
Afbeelding
Vizier op ’t Harde en Hulshorst: competitie met inspirerende tegenstanders 17 aug, 15:03
Afbeelding
Gait van de Renderklippen: Rebels 15 aug, 11:07
Afbeelding
Brandweer houdt water op voorraad wegens groot risico natuurbrand 15 aug, 11:05
Afbeelding
Opgelet, zakkenrollers: bendes maken de regio onveilig 15 aug, 09:42
Afbeelding
Brommers kiek’n in Elburg voor het goede doel, daar maak je je agenda voor vrij 14 aug, 10:34
Afbeelding
Classic demo in ’t Harde: snikheet maar zó cool! 14 aug, 09:41