Huisarts Mark Pul.
Huisarts Mark Pul. Hanneke Bloemendaal

Help! Het voorjaar komt er weer aan…

27 maart 2024 om 06:00 Achtergrond

Rare uitspraak, hè? Het voorjaar is de tijd waar we na een natte, koude en donkere tijd zo naar kunnen verlangen. Weer nieuw leven, langere dagen en oplopende temperaturen. Vogels fluiten en er lopen lammetjes in de wei. Een soort idyllisch beeld.

Mark Pul

Voor veel mensen breekt echter ook de tijd aan van hoesten en proesten, niezen en jeuk. Ongeveer 3 à 4 op de 10 mensen heeft wel in meer of mindere mate allergische klachten. Ze niezen veelal meer, hebben meer last van hun astma, meer jeukklachten, meer last van hun eczeem, jeukende of branderige ogen. 

Wat is eigenlijk een allergische reactie? Hoe ontstaat die? In ons lichaam bevindt zich een afweersysteem dat vrij complex in elkaar zit. Dat afweersysteem bestaat uit bloedcellen en eiwitten. Normaal als er een virus of bacterie in ons lichaam binnenkomt, reageert dit afweersysteem op een gezonde manier en zorgt dat die ziektemaker opgeruimd wordt. Bij een allergie is sprake van een soort “overreactie” van dit afweersysteem. Gezonde prikkels, eigenlijk prikkels die geen reactie zouden moeten opwekken, doen dat in geval van allergie wel. Neem bijvoorbeeld boompollen. Dat zijn officieel geen ziekmakers. Het zijn stofjes uit bomen en planten die zorgen voor voortplanting. In geval van een allergie reageert ons lichaam als het ware wat overgevoelig op deze prikkels. Door deze reactie zwelt ons slijmvlies in de neus op, krijgen we een verstopte neus, gaan we veelal niezen of krijgen we jeukklachten. Er zijn verschillende vormen van allergische reacties. Er zijn allerlei theorieën die de ronde gaan hoe allergieën nu eigenlijk ontstaan. Een goed antwoord moet ik u verschuldigd blijven: dokters weten veel meer niet, dan wel. Een gedachte is dat we langzamerhand te schoon zijn geworden, zodat ons eigen afweersysteem niet meer goed herkent wat nu verkeerde prikkels zijn. Echter, met het schoner worden zijn er beduidend minder infecties, hetgeen ook weer minder ziektelast geeft. 

Kortom, helaas is er altijd wel iets waar we als mens hinder van zullen blijven ondervinden. En dokters lossen hierin zeker niet alles op. Veel mensen weten inmiddels hoe ze met hun allergie om moeten gaan. Veelal weten ze goed de weg te vinden naar de plaatselijke drogist die heel wat huis-tuin-en-keukenmiddeltjes heeft. Komen mensen er niet uit, dan weten ze hun weg ook te vinden naar de huisarts. Ik hoop dat u enorm geniet van het komende voorjaar. En mocht u allergisch reageren, bedenk dan dat u prachtig mooi in elkaar steekt en er gelukkig ook oplossingen zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie