Afbeelding
Jack Aalderink

Tieners uit Oldebroek brengen nacht in ‘de cel’ door

25 maart 2024 om 08:52 Achtergrond

Zo’n 28 tieners van de Hervormde Kerk Oldebroek hebben afgelopen vrijdag een nacht in de cel doorgebracht. Het betrof een vrijwillige opsluiting in het kader van ‘Nacht in de bak’. Met deze ludieke actie willen de jongeren geld inzamelen voor Gevangenenzorg. 

De avond begint spannend als de jongeren rond 19.30 uur opgepakt worden door twee boa’s. Voor de actie is het kerkelijk centrum ‘Open Huis’ in Oldebroek voor één nacht omgebouwd tot ‘gesloten’ huis. “Sommige jongeren waren lastig te vangen”, lacht jeugdouderling Geert-Jan Wolf. Na het inleveren van hun spullen, waaronder hun mobiel, worden de tieners door een detectiepoortje geleid. In een gekleurde overall worden ze op de foto gezet, waarna ze in groepjes in nagebouwde cellen worden gestopt. “Dat was behoorlijk hectisch voor de bewakers, want er werd wel verzet geboden.” Het wordt stil in de cellen als Wilfred Kols, vrijwilliger bij Gevangenzorg Nederland en ex-gedetineerde, zijn indrukwekkende verhaal vertelt: hoe hij met drugs in aanraking kwam, het van kwaad tot erger ging tot hij uiteindelijk in de gevangenis belandt. Daar veranderde hij door het lezen van de Bijbel. Gevangenenzorg Nederland is een christelijke vrijwilligersorganisatie, die (ex)-gevangenen, tbs-patiënten en hun familieleden op weg helpt naar een leven zonder criminaliteit. De organisatie laat zich leiden door Mattheüs 25:36 waar staat geschreven: ‘Ik was in de gevangenis en u bent bij Mij gekomen.’ 

 “De tieners werden de rest van de nacht vermaakt met lastige puzzels en raadsels. “Als ze de puzzels konden oplossen kregen ze daar een beloning voor in de vorm van bijvoorbeeld een zakje snoep, een stoel of zelfs een matras voor in de cel. Vanaf 23.00 uur gingen ze vervolgens in groepjes om de beurt lasergamen, een escaperoom spelen of in de cel enkele spelletjes doen. Het was een vermoeiende, maar geslaagde nacht die eindigde met een zak patat als ontbijt.” 

De tieners hebben zich laten sponsoren door vrienden, kennissen en familie: de teller voor Gevangenzorg Nederland staat momenteel op 4320 euro. Drie tieners die het meeste geld ophaalden, kregen een prijs. Alle deelnemers ontvingen een leuke groepsfoto en een gegraveerd hangslot. 

Doneren kan nog steeds via https://www.actievoorgevangenenzorg.nl/teams/team-nacht-in-de-bak-oldebroek#

Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie