Er is volop ingekocht.
Er is volop ingekocht. Hanneke Bloemendaal

Jongeren uit Wezep koken voor project in Zuid-Afrika

12 februari 2024 om 12:00 Achtergrond

De Vredeskerk en de Schakel in Wezep fungeerden afgelopen vrijdag- en zaterdagavond als ‘pop-up’ restaurant; een initiatief van 24 jongeren onder leiding van ‘kookdominee’ Han Wilmink. De avonden werden goed bezocht met respectievelijk 45 en 65 gasten, die genoten van een gevarieerd buffet bestaande uit Afrikaanse gerechten.

Hanneke Bloemendaal

Ds. Sjaak Pauw van de Vredeskerk vertelt over het initiatief: “Op 19 juli vertrekken 24 jongeren uit Wezep en Hattemerbroek en vier leidinggevenden, waaronder ikzelf, naar Zuid-Afrika. We gaan in Swartruggens bouwen aan een opvanghuis voor mishandelde vrouwen en kinderen, onderdeel van het Christ Crises Centre. De jongeren gaan ook de kinderen aandacht geven, zingen en Bijbelverhalen vertellen.”

 
Nathan Steenbergen ‘zwaait’ met de pollepel op het moment van spreken ter voorbereiding op het buffet waaraan die avond vele gasten zullen deelnemen. “Om onze reis, maar ook bouwmaterialen te betalen, organiseren we allerlei activiteiten. In de winter hebben we bijvoorbeeld al een winterfair gehouden. Ook worden we gesponsord door diverse bedrijven, die een vermelding krijgen in ons kerkblad.” Nathan is lid van de Vredeskerk, gaat op en neer naar Enschede waar hij Advanced Technology studeert.
Ook jongeren uit de Dorpskerk zijn betrokken bij het project. “We gaan ook de sloppenwijken in om zogenaamde ‘shacks’ te repareren, dat zijn huisjes gemaakt van hout en golfplaten.
Of Nathan iets met koken heeft? “Ik werk bij van Guillik, dus ja, ik heb er wel iets mee”, lacht hij. “We hebben de taken verdeeld: koken, bedienen, opruimen. Iedereen doet wat.”  


Samen voorbereiden- Hanneke Bloemendaal

Project

Ds. Pauw licht toe hoe een en ander tot stand is gekomen.  ”Ik ben jarenlang godsdienstdocent geweest op een middelbare school in Barneveld. Daar werden vanuit SHIB -Stichting Hulpverlening Internationaal Barneveld, een christelijke non-profit organisatie-, reizen georganiseerd naar Zuid-Afrika met als doel mensen daar te helpen. Een prachtige ervaring en heel goed voor je geloofsleven. Ik dacht ‘als ik ooit nog eens in een kerkelijke gemeente kom te werken, ga ik dat ook organiseren.”  
Hoe is ds. Han Wilmink betrokken geraakt bij het project?
 ”Ik heb Han jaren geleden ontmoet, toen ik predikant was in Eindhoven. Bij een missionaire ronde was Han uitgenodigd om te komen koken. Het toeval wilde dat ik Han in Wezep weer tegenkwam, vervolgens heb ik de stoute schoenen aangetrokken en hem gevraagd te helpen.”

Kookdominee

Vanuit de Kruiskerk stijgen op vrijdagmiddag kruidige geuren op. “Kijk, we gaan al deze gerechten maken.”
Ds. Han Wilmink toont een lijst met allerlei gerechten uit Afrika. “En dit is een Joods gerecht, een rode koolsalade, waaraan ik een Afrikaanse twist heb gegeven. We koken in ‘mijn’ kerk, omdat we daar de faciliteiten hebben, waaronder een groot kookeiland.
Het plan was eerst om één eetavond te organiseren, maar de belangstelling was zo groot dat we besloten hebben om de groep te verdelen over twee avonden.

Als kookdominee zet ik me graag in voor goede doelen, die met onze plaatselijke gemeenschap te maken hebben. Ook werkt dit verbindend tussen de kerken; ik ben zelf dominee bij de Kruiskerk en de Pauluskerk. In het verleden ben ik al eerder actief geweest bij dergelijke projecten, ze zijn ook heel leerzaam voor de jongeren. Verbondenheid op wereldschaal kan je wel zeggen.”
Hij besluit: “Er komt overigens heel wat bij kijken aan voorbereiding en logistiek. Het is veel werk, maar erg leuk om te doen.”

De gasten betalen 40 euro per persoon. Het idee is dat hier 30 euro van overblijft ten gunste van de reis naar Zuid-Afrika. 

Ds. Pauw: “De jongeren hebben tijdens het eten uitleg gegeven over het project. De gasten hebben allemaal erg genoten en we hebben veel complimenten gekregen.
We zijn er qua financiën nog niet, daarom volgen er nog meer activiteiten waaronder een lentefair en een grote talentenveiling. Een en ander valt straks samen met de viering van het 50-jarig bestaan van de Vredeskerk.”

Koken onder leiding van ds. Wilmink.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie