25 maart Winterlezing Elburg Catherine en Adéle, aanjagers van de Art Nouveau

zaterdag 25 maart 2023 15:00 tot 17:00

Wat als de moeder van Rubens niet ziek was geworden en hij in Rome was gebleven?Wat als Rembrandt niet via zijn huwelijk verbonden raakte met de belangrijkste kunstadviseur van ons land? De kunstgeschiedenis had er dan geheel anders uitgezien. Vele onzichtbare handen zijn achter de schermen aan het werk met elk eigen motieven en soms geheel eigen toevalligheden. Veel stuwing en sturing in de kunst blijft vaak onzichtbaar, maar dat maakt het niet minder interessant. Daarom een lezing over twee vrouwen. Ze hebben elkaar waarschijnlijk nooit gekend deze Catherine en Ade´le, toch blijken het achteraf motoren die een wereldwijde opstart hebben gecree¨erd voor de moderne kunst en men kan zelfs stellen dat ze zonder dat ze het zelfs wisten of beseften letterlijk kunstgeschiedenis schreven. Deze lezing is een eerbetoon aan hen en tegelijk aan velen die onzichtbaar zijn gebleven. 

Volg het spoor van de zakenvrouw Catherine en wandel mee met het ‘prinsesje’ Ade´le en beleef hoe de wereld zich dankzij hen opent voor een heel nieuw soort kunst. 

Spreker: Aldwin Kroeze is kunst en cultuur educator en als dusdanig werkzaam voor diverse hogescholen, musea, tijdschriften en onderwijsinstellingen in binnen- en buitenland.

U bent van harte welkom in het sfeervolle museum Elburg vanaf 14.30 uur.

Ingang aan de Zuiderwalstraat.?De lezing begint om 15.00, eindtijd rond 17.00 uur.In de pauze wordt u een kopje koffie/thee aangeboden.

Uiteraard kunt u na afloop van de lezing nog gezellig napraten in het museumcafé.

Voor meer informatie www.winterlezing.info

Locatie