Afbeelding
Hanneke Bloemendaal

Grote happening bij basisscholen de Bron en de Spoorzoeker in Wezep

30 oktober 2023 om 10:17 Algemeen

Basisscholen de Bron en de Spoorzoeker in Wezep zijn maandagochtend van start gegaan met High Five: een Belgische methode die kinderen én ouders moet verleiden om fietsend of wandelend naar school te komen.

Leerlingen, ouders en leerkrachten vullen maandagochtend vroeg het schoolplein. Een geanimeerde uitleg van de Belgische initiatiefnemers van het High Five project laat de kinderen in spanning wachten op Superheld ‘Five’. Eenmaal gearriveerd legt de opvallende blauw/gele ‘Five’ uit dat alle leerlingen een tag krijgen die zij aan hun schooltas en fiets kunnen bevestigen. Hiermee kunnen zij lopend naar school één van de acht ‘High-Five palen’ scannen; komen ze met de fiets, dan staat er een scanner bij het fietsenhok. Elke dag dat ze een paal scannen, verdienen ze punten, die te gebruiken zijn in een spel. De kinderen kunnen zo prijzen verdienen als een zwembadkaartje, extra buitenspeeltijd of gezonde snacks. Een kind vraagt: “En als je nu met de auto komt?” Het antwoord luidt dat er dan speciale parkeerplaatsen zijn die wat verder weg van de school liggen, zodat je eerst nog een stukje moet lopen voor je er bent. Ook dan mag je ‘taggen’ en punten verzamelen.  

Wethouder Liesbeth Vos - van de Weg legt uit waarom de gemeente Oldebroek aansluit: “Wij stimuleren gezondheid in al ons beleid, dus ook bij verkeer. Als leerlingen wandelend of fietsend naar school komen, of ouders hun auto verder van de school parkeren, zorgt dat voor meer beweging. Daarnaast is er minder autoverkeer rondom de scholen, wat de veiligheid verhoogt. Bovendien is het ook nog milieuvriendelijk. De resultaten in Belgische gemeenten waren positief, dus waarom zou dit niet in de gemeente Oldebroek werken?”

Gewenst gedrag belonen

Rob de Ruiter, directeur van de Bron is enthousiast: “Het is een drukke en soms gevaarlijke situatie wanneer er ruim vierhonderd leerlingen tegelijk naar school komen. Deze methode beloont het gewenste gedrag en met allerlei challenges kunnen wij de leerlingen en ook onze collega’s nog eens extra uitdagen.”

Stephanie van Dijk van de Spoorzoeker vult aan: “Het is voor ouders soms een opgave om fietsend of wandelend naar school te komen. Op deze manier is het een mooie stimulans om dit op eigen energie te doen.” 

Sparen voor beloning

Rudolf Huberts is namens Goed Bezig Oldebroek betrokken bij het initiatief: “Met de aanleg van veilige fiets- en wandelpaden zijn we er helaas niet. Er is ook activatie nodig om ander gedrag te bewerkstelligen. Daarom zijn er gedurende het jaar activatiemomenten waardoor de methode actief blijft.” Hij is blij met de aanpak: “Het zit goed in elkaar en er is nagedacht over elk detail. Zo kan er bijvoorbeeld alleen maar tijdens bepaalde tijden en op weekdagen gescand worden, en maximaal één keer per dag. Daarnaast sparen kinderen dus voor leuke beloningen op klas- en individueel niveau. Wie wil dat nou niet?” 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie