Samen muziek maken in Elburg.
Samen muziek maken in Elburg. Shutterstock

Samen muziek maken en zingen in gemeente Elburg

22 augustus 2023 om 10:15 Algemeen

Door de gemeente Elburg wordt gestart met zes projecten waarbij inwoners, instellingen en de gemeente samen inzetten op zingen en muziek maken voor en door de inwoners van de gemeente.

Wijnand Kooijmans

Leden van koor Koraal hebben de handschoen opgepakt om in een pilot, samen met hun dirigent, één keer per week een uur lang te gaan zingen in locatie De Voord van Het Baken. Dit voor inwoners met geheugenproblematiek en hun mantelzorgers. De dirigent gaat samen met de koorleden en direct betrokkenen muziekstukken uitzoeken die het meest passend zijn voor de doelgroep. Er wordt toegewerkt naar een einduitvoering waarbij Koraal zich ook ínclusief’ presenteert. Voor deze gelegenheid hebben de koorleden gekozen voor de naam ‘Memore.’

De pilot neemt een jaar in beslag. In deze periode gaat gezocht worden hoe een dergelijk koor, net als andere koren zelfstandig en zonder aanvullende gemeentelijke budgetten in stand kan worden gehouden. In de gekozen opzet wordt samengewerkt met vertegenwoordigers van onder meer Het Baken, stichting Wiel, Centrum voor Cultuur Elburg en de gemeente. De koorleden van Koraal en andere direct betrokkenen worden 14 september bijgepraat ober de wereld van de dementie-geheugenproblematiek. De daadwerkelijke aftrap is 21 september tijdens Wereld Alzheimerdag.

Vanaf september gaat ook een nieuw talentenorkest van start, zo wordt de gemeenteraad meegedeeld in een raadsinformatiebrief. Inzet is dat inwoners die ooit al eens een muziekinstrument hebben bespeeldm maar dit al lang niet meer doen dit toch op gaan pakken. In een serie van tien oefenbijeenkomsten krijgen de ‘nieuwe talenten’ de kans om kennis te maken met een instrument. Na deze periode moeten de deelnemers al een aardig deuntje kunnen spelen.

Alle muziekverenigingen in de gemeente hebben het project, samen met de Stichting SCEE (verzelfstandigde muziekschool) en het Centrum voor Cultuur Elburg omarmd. Leden van de muziekverenigingen zijn tijdens de oefenavond ook aanwezig om te ondersteunen waar nodig.al

Het derde project waarmee aan de slag wordt gegaan is het nieuwe talentenkoor. Vanuit gesprekken met de culturele instellingen bleek dat niet alleen muziekverenigingen maar ook koren moeilijke tijden kennen. Het aantal leden neemt vaak niet meer toe en de vraag is hoe een koor, ook financieel, toch in stand kan worden gehouden. Er is nog geen bestaand format maar de gemeente wil dit samen met andere partijen als eerste in Nederland opzetten en vorm geven. In januari moet dan daadwerkelijk worden gestart,

Met ingang van het schooljaar 2023-2024 kan door alle scholen die het convenant muziek in de klas hebben ondertekend deelgenomen worden aan het project MMidK-breed. Dat houdt in dat muzieklessen op school gegeven gaan worden. Algemene Muzikale Vorming, musical en-of theater kan door alle basisscholen en voor alle groepen ingezet worden. De gemeente financiert het project het eerste jaar honderd procent en het twee jaar voor vijftig procent. Ook voor de BSO´s wordt muziek mogelijk gemaakt.

Muziek en Kunst voor ouderen is het zesde en laatste project. Dit wordt in het derde kwartaal opgepakt maar moet inhoudelijk nog vorm worden gegeven.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie