Het Gelders Oratoriumkoor.
Het Gelders Oratoriumkoor. B. Timmer

Stil op 4 mei met het Gelders Oratoriumkoor

21 april 2024 om 16:45 Algemeen

Traditiegetrouw verzorgt het Gelders Oratoriumkoor uit ‘t Harde een vervolg op de twee minuten stilte van 4 mei, in de Grote Kerk in Elburg. Dit jaar gebeurt dat anders: stilstaan na de stilte door stil te staan bij het lijden van Jezus Christus. Uit alle muziek hierover koos het GOK twee stukken die op ongekende wijze meevoeren naar de diepte van de weg van Jezus Christus.
“Wat betekende Christus’ lijden voor zijn moeder aan de voet van het kruis? Het zou zijn alsof er ‘een zwaard door haar ziel’ zou gaan”, geeft koorlid Paul Voorberg aan.

Paul vervolgt: “Joseph Rheinberger vertolkte dit gegeven muzikaal in zijn Stabat Mater. Veel musici schreven een ‘Stabat Mater’. Het oog van ons koor viel op dat van Rheinberger: juist dit Stabat Mater moet je gehoord hebben. Maria beleefde haar zwaarste uur, maar in het gepunteerde ritme schemert iets van vrolijkheid, alsof Rheinberger wilde laten zien: dit lijden brengt redding!” 

Kruisweg

Hoogtepunt van de avond vormt de Via Crucis van F. Liszt. “Als Liszt zijn einde voelt naderen schrijft hij als hoogtepunt/testament dit stuk, als eerbewijs aan de Heiland van de wereld. Met fluisterstille strofen, die het uiterste van de stembeheersing van het koor vragen, raakt het je hart: dit is bovenmenselijk. Soms hoor je niet meer dan een enkele noot en je ziet jezelf staan langs de weg naar Golgota.”
Paul vertelt: “Het instuderen van dit stuk is een waagstuk waar niet veel koren aan beginnen. Wij willen dit stuk graag aan alle bezoekers laten horen en hebben ons erop ‘gestort’ in de hoop het publiek juist op de avond van 4 mei mee te nemen in een intense beleving die weinig componisten weten te bereiken. Het zal niet verbazen dat dit niet meer te doen is van de subsidie van de gemeente Elburg alleen. Een geringe entree is helaas onontkoombaar.”
Entreekaarten voor de uitvoering zijn verkrijgbaar bij de ingang van de kerk en via de website www.geldersoratoriumkoor.com. De kerk is open vanaf 19.45 uur.

Het Gelders Oratoriumkoor

Al tientallen jaren zet het GOK zich in voor muziek op niveau voor de provincie (en omstreken). Soms door nieuwe wegen in te slaan, zoals op 4 mei, soms met een klassiek standaardwerk, zoals recent de Schöpfung van Haydn. De bijna 60 leden zijn amateurs die wekelijks genieten van zang en muziek onder leiding van dirigent Ilia Belianko. Door zijn humor en fijnzinnige leiding bereikt het koor nagenoeg een professioneel niveau.
“Het is wekelijks genieten van een avond gezellige sfeer en muzikale ontspanning bij het GOK, een perfecte combinatie. Even los van de jacht van alledag, zodat je weer zin krijgt in de volgende dag.” Elke eerste dinsdag van de maand is er ‘open repetitie’ in de Maranathakerk in ‘t Harde; vanaf 19.45 uur. Na de uitvoering op zaterdag 4 mei staat het voorwerk voor de grote uitvoering van 30 november op het programma.
Paul besluit: “Het koor gaat ervoor. Wie enthousiast geworden is door dit inkijkje in het Gelders Oratoriumkoor is welkom!”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie