Afbeelding

Gemeente Elburg stelt visie op over toekomst eigen organisatie

3 maart 2023 om 09:44 Algemeen

Door de gemeente Elburg wordt een visie opgesteld om met open blik te bezien hoe de toekomst van de eigen organisatie op de middellange termijn er uit kan zien. Met als doel de huidige en toekomstige ontwikkelingen en opgaven daadkrachtig en flexibel op te kunnen pakken. Het onderzoek moet resulteren in drie scenario’s, een vergelijking tussen deze scenario’s en een toetsing op haalbaarheid, draagvlak en kwaliteit.

Wijnand Kooijmans

Aanleiding is dat de opdracht van de gemeentelijke organisatie is enerzijds een betrouwbare overheid te zijn en anderzijds veerkrachtig en flexibel de publieke taken van de overheid uit te voeren in samenwerking met bestuur, samenleving en maatschappelijke partners.

Ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Voorbeelden daarvan zijn de decentralisaties die het takenpakket van de gemeente hebben verzwaard, digitalisering, informatieveiligheid, de Wet open overheid, de komst van de omgevingswet en een krapper wordende arbeidsmarkt. Daarnaast heeft de gemeente te maken gekregen met diverse crisissen, zoals de financiële crisis, corona, de oorlog in de Oekraïne en de energiecrisis. De opdracht is al die ontwikkelingen het hoofd te bieden.

In eerste instantie was het plan eerst de visie te ontwikkelen voor de gemeente en daarna een besluit te nemen over de renovatie/nieuwbouw van het gemeentekantoor. Die koppeling is nu losgelaten, de locatiekeuze komt eerst aan bod.

Met het opstellen van de visie is een bedrag gemoeid van vijftigduizend euro. Eind december moet het eindrapport gereed zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie