Alzheimer Trefpunt Elburg bijeenkomst in ‘t Huiken

30 december 2016 om 10:19 Lokaal

Elburg - Op maandag 9 januari vindt de eerste bijeenkomst plaats van Alzheimer Trefpunt Elburg in ‘t Huiken, Lange Wijden 33 in Elburg. Zaal 1 is open vanaf 19.00 uur. Het programma start om 19.30 uur. Algemeen coördinator Tineke van den Berg vertelt er meer over.

In het dagelijks leven werkt Tineke als PG-wijkverpleegkundige en casemanager dementie bij Icare Verpleging en Verzorging in ‘t Harde. Dementie is een verzamelnaam voor zo’n vijftig verschillende soorten hersenziektes. Circa 70% van de mensen met dementie, lijdt aan de Ziekte van Alzheimer. Familieleden merken vaak het eerste dat er iets aan de hand is; subtiele en terugkerende problemen zoals geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter. Dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Als de diagnose dementie eenmaal is gesteld, hebben mensen recht op een casemanager. Die kan allerlei zaken regelen in het complexe zorgtraject dat volgt.

“In de praktijk merk ik dat er veel behoefte is aan informatie” zegt Tineke. “Mensen blijven langer thuis wonen. Voor de partner is dat een zware last. Of je wil of niet, je bent opeens mantelzorger. Wij helpen hen het gedrag van hun naaste te begrijpen en het langer vol te houden. In het Alzheimer Trefpunt geven wij uitleg en tips hoe met alles om te gaan. Het Alzheimer Trefpunt is ook een ontmoetingsplaats voor mensen in dezelfde situatie. Ervaringen kunnen worden uitgewisseld.”

“Het fijne van het Trefpunt is dat het laagdrempelig is. Je hoeft je niet aan te melden en de bijeenkomsten zijn gratis. Je kunt samen met je zieke partner komen. Het grootste deel van de bezoekers zit in dezelfde situatie. Iedere maand behandelen we een ander onderwerp. Dan nodigen wij gastsprekers uit die gespecialiseerd zijn in dat onderwerp. Onze gespreksleider stelt hen vragen die bij de bezoekers leven. Het worden geen ingewikkelde verhalen over medische onderwerpen. Het gaat vooral om praktische zaken zoals: mijn man wil niet meer douchen, moet ik het rijbewijs afpakken, wie betrek ik bij de zorg, hoe blijf ik overeind in moeilijke tijden.”

“Tijdens het ziekteproces verliezen mensen steeds meer vaardigheden en worden ze geconfronteerd met hun beperkingen. In het Trefpunt willen we vooral kijken naar wat er nog wél mogelijk is. Voor de eerste bijeenkomst hebben we twee voorlichters van Alzheimer NW-Veluwe uitgenodigd. Zij gaan het verschil uitleggen tussen vergeetachtigheid en dementie. We vergeten allemaal wel eens wat. Wanneer is er iets aan de hand? Wat is dementie? En bij wie kun je terecht?”

“Wij hebben het AlzheimerTrefpunt in korte tijd op poten gekregen. Het wordt breed gedragen door zorgaanbieders in de regio. Alzheimer NW-Veluwe, Icare Verpleging en Verzorging, Het Baken, Stichting WIEL, WZU Veluwe, Stimenz en GGZ Centraal zetten hier hun schouders onder. We kunnen ook al rekenen op een schare vrijwilligers. Ik ben echt enthousiast over wat we met elkaar al hebben bereikt. De gemeente Elburg financiert het Alzheimer Trefpunt gedurende 1,5 jaar. Daarna moeten we op eigen benen staan.”

Meer informatie verstrekt Froukje Hempenius van Stichting WIEL, 0525-681212, alzheimertrefpuntelburg@gmail.com

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie