Brouwmeester Coenraad van Bommel.
Brouwmeester Coenraad van Bommel. Hanneke Bloemendaal

Ontdek historie en bier bij Stadsbrouwerij Vos

30 april 2024 om 06:00 Zakelijk

Bierliefhebbers, maar ook geïnteresseerden in historie en oude ambachten, kunnen hun hart ophalen bij Stadsbrouwerij Vos in Elburg.

Hanneke Bloemendaal

De bierbrouwerij gelegen achter Restaurant Aan de Gracht is eigendom van de familie Vos en werd de afgelopen jaren verhuurd. “De intentie is altijd geweest om er zelf aan de slag te gaan”, vertelt meesterbrouwer en biersommelier Coenraad van Bommel. “Dat moment is inmiddels aangebroken.” Aan de hand van een speelse, interactieve beleeftour is de stadsbrouwerij vanaf 1 mei toegankelijk voor publiek. Niet alleen het brouwen van bier staat in de tour centraal; er wordt ook volop aandacht geschonken aan de historische locatie waar in de loop van eeuwen een leerlooierij, mandenmakerij, palingrokerij en visverwerker gevestigd waren. “Het leuke van de tour is dat je zelf allerlei dingen kunt activeren door bijvoorbeeld iets op te tillen of een QR-code te scannen waardoor video- of audiofragmenten gestart worden. Dat begint al bij de ingang waar je na het lezen van een aantal ‘spelregels’ met betrekking tot hygiëne met je mobiel een zwaailicht moet activeren waardoor de deuren openzwaaien.” 

Een en ander maakt een bezoek aan de stadsbrouwerij, waar 11 soorten bier gebrouwen worden, een leuke activiteit voor jong en oud. De tour eindigt in het proeflokaal waar een tegoedbon, die bij de tour inbegrepen is, gebruikt kan worden voor een bierproeverijtje of het kopen van een van de bieren. De bieren zijn bedacht en met veel passie gebrouwen door Coenraad. De familie Vos is trots op het recent gelanceerde biertje ‘De Vergulden Vos’ dat maar liefst 100 dagen gerijpt is (normaal is 14 tot 30 dagen). 

“Bierbrouwen is een mooi proces dat iedere keer weer een uitdaging is. De ene keer heb je bijvoorbeeld een mout die het bier donkerder kleurt dan een andere keer. Ingrediënten zijn natuurproducten en de kwaliteit varieert per oogst. Dan is het de kunst om toch een zelfde product te brouwen.” Tickets voor de beleeftour kunnen online of ter plekke gekocht worden. Verder is het mogelijk om met een groep van 10 tot 20 mensen een persoonlijke tour te boeken, begeleid door de brouwer. “We zijn trots op ons product en dat willen we graag delen.” 

Info:www.stadsbrouwerijvos.nl en FB.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie