Afbeelding
Wijnand Kooijmans

Echtpaar Veenendaal viert 60 jarig huwelijksjubileum

8 mei 2024 om 06:00 Maatschappelijk

Voor Guus Veenendaal waren het eind april twee hoogtijdagen. Tijdens de jaarlijkse lintjesregen werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van de Oranje Nassau, een dag later mocht hij met zijn echtgenote hun 60-jarig huwelijk vieren. Reden voor burgemeester Jan Nathan Rozendaal, al was het een weekje later, bij het echtpaar op bezoek te gaan met zijn echtgenote om de felicitaties van de gemeente aan te bieden.

Wijnand Kooijmans

Het echtpaar heeft jarenlang in Pijnacker gewoond voor het vertrok naar ’t Harde. “Direct nadat we huis zagen waarin we nu wonen waren er verkocht. Het is een ideaal huis voor ons.” Mede omdat zijn echtgenote zich met haar rollator vrijelijk door het huis kan bewegen. Ze liep een dwarslaesie op, maar herstelde daarvan op wonderbaarlijke wijze dusdanig dat ze zich met behulp van de rollator prima kan voortbewegen.

Guus woonde als kind in Scheveningen en weet hoe in het huis dat door zijn ouders na de oorlog werd betrokken alle planken van de vloer waren opgestookt tijdens de Tweede Wereldoorlog en de ruiten werden hersteld met glas uit de tuinbouw. Dat leverde wel eens komische effecten op als iemand passeerde.

Het echtpaar geeft aan niet zo veel op te hebben met het verenigingsleven, maar zich desondanks prima weten te vermaken. De tuin is één van hun hobby’s al kunnen ze daarin niet al te veel werk zelf meer verzetten. Daarnaast lezen ze graag.

Guus is daarnaast nog actief met het schrijven van boeken. Hij was wetenschappelijk onderzoeker bij het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis. Recent verscheen van zijn hand nog het handboek voor stoomlocomotieven in Nederland waaraan hij, samen met een vriend, jaren heeft gewerkt. De geschiedenis van de spoorwegen ligt hem na aan het hart en daarover verschenen van zijn hand de nodige boeken. Ook maakte hij met de VPRO een radioprogramma over de aanleg van de Oklahoma Central Railroad. De liefde voor de stoomtreinen is mogelijk ontstaan omdat hij als kind altijd de stoomtrein tussen Amsterdam en Paris zag langskomen. Een stad waar ze ook nog even hebben gewoond door een woningruil met een predikant van de Nederlands Hervormde Kerk die in Parijs een gemeente diende. Dat in de kelder een spoorbaan is te vinden mag niet als verwonderlijke worden gezien.

Zijn echtgenote houdt zich liever wat op de achtergrond. “Ik ben gelukkig met het huis waar we nu wonen”, zegt ze. Trots op de felicitatie van de Gelderse commissaris van de koning die zij ook mochten ontvangen. Ze zijn blij dat hun kinderen alle feestelijkheden hebben mogen meevieren. Zoals ook oude buren overkomen uit Pijnacker die inmiddels in Middelburg wonen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie