Sporten en bewegen is voor iedereen belangrijk. Archieffoto NEO media
Sporten en bewegen is voor iedereen belangrijk. Archieffoto NEO media

Met plezier iedereen een leven lang laten sporten en bewegen

8 mei 2024 om 12:00 Maatschappelijk

Iedereen beweegt binnen de gemeente Elburg. Dat is de hoofdambitie in het integraal sport- en beweegbeleid Elburg ‘Elburg gezond in beweging’ – zoals dat is vastgesteld door het college van b & w. 

Het uitgangspunt is met plezier iedereen een leven lang laten sporten en bewegen en daarmee Elburg uit te laten groeien tot een actieve gemeente. Binnen deze ambitie worden twee doelgroepen centraal gesteld: jeugd en jongeren tussen de 10 en 18 jaar en ouderen vanaf 65 jaar. Bij de realisering van het beleid wordt samengewerkt met onder meer sportverenigingen, het onderwijs en maatschappelijke organisaties. “We geloven in de kracht van sport en beweging voor een gezonde en gelukkige samenleving,” aldus wethouder Bertus Jeensma. “Het vaststellen van het sport- en beweegbeleid laat zien dat we ons echt inzetten.” Het college geeft aan dat de gemeente sport en bewegen hoog in het vaandel heeft staan. Sport heeft maatschappelijk gezien een brede functie. Het draagt bij aan gezondheid, aan ontmoeting en zelfvertrouwen. En het is voor veel mensen ook gewoon leuk. 

Met het sport- en beweegbeleid erkent het college de waarde van sport als zelfstandig beleidsveld en legt het nadrukkelijk de verbinding met andere beleidsterreinen. Het beleid met duidelijke ambities en doelstellingen moet er voor zorgen dat inwoners, sportaanbieders en anderen weten wat ze mogen verwachten van de gemeente. Met de visie wordt een leidraad geboden toe te werken naar een laagdrempelig, toegankelijk en aantrekkelijk sport- en beweegbeleid voor alle inwoners. Er staat beschreven dat de gemeente zich focust op het verbreden van sportaanbod en aanbieders wil ondersteunen en beter met hen wil samenwerken. Dat betreft onder meer advies rondom sportaccommodaties waarbij de focus ligt op het multifunctioneel gebruik van sportvoorzieningen. Het plan is ook een afwegingskader voor nieuwe aanvragen. Het college wil nieuwe ideeën en initiatieven stimuleren. Met het afwegingskader is aangesloten bij het voorstel voor herijking van het subsidiebeleid. Tijdens twee bijeenkomsten met sportaanbieders kwam als grote wens naar voren dat sportverenigingen ondersteuning krijgen. Het draaiend kunnen houden van verenigingen staat met regelmaat onder grote druk. Sportverenigingen kunnen in beperkte mate rekenen op de inzet van vrijwilligers. 

Om te faciliteren in het versterken van de verenigingen is naar de visie van het college professionele inzet nodig. Pas als basis binnen de eigen verenigingen op orde is, hebben verenigingen de mogelijkheid breder te kijken naar maatschappelijke opgaven. Ondersteuning is gewenst bij alle wet- en regelgeving, het aanvragen van subsidie en het verlichten van de processen binnen de gemeente. Dit alles verdient nog wel een nadere uitwerking aldus het college.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie