De vestingmanagers in de binnenstad van Elburg.
De vestingmanagers in de binnenstad van Elburg. Barry Wensink

Vestingmanagers Elburg: ‘Wat niet goed gaat moet je verbeteren of afscheid van nemen’

3 januari 2024 om 06:00 Maatschappelijk

Rob Weiss en Sonja den Duijn zijn in Elburg aan de slag gegaan als vestingmanagers. Samen voor gemiddeld zestien uur per week. Hij is algemeen directeur van het door hem opgerichte bedrijf ‘Wij Ondernemen!’ in Arnhem en zij werkt bij dezelfde onderneming als operationeel directeur. Samen proberen ze de neuzen dezelfde kant op te krijgen in de vesting Elburg. In het nieuwe jaar komt er onder andere een actie waarmee eenieder, tegen betaling, VIP kan worden van de Vesting. Daarnaast is er een behoefte voor een verbeterde versie van de jaarlijkse Vestingdagen. Het doel is om de binnenstad dusdanig interessant te maken dat zoveel mogelijk consumenten er een bezoek aan brengen. “Wij zorgen voor de verbinding en doen voorstellen, maar uiteindelijk moeten we samen met de partijen dit realiseren.”

Barry Wensink

We kunnen gerust spreken van een ingespeeld duo, want Weiss en Den Duijn werken al ruim elf jaar samen. Tal van gemeenten hebben ze met raad en daad terzijde gestaan en vesting Elburg staat ook op het lijstje. Net als bijvoorbeeld Doetinchem, Utrechtse Heuvelrug, Raalte en Groningen. Daarbij spreekt het tweetal over de ‘gouden driehoek’, waarmee ze samenwerking met ondernemers, gemeenten en vastgoed bedoelen. Eventueel aangevuld met bewoners en cultuur. “In 2019 waren er al contacten met Elburg voor een project met betrekking tot de Vestingraad. Dat liep prima, totdat corona om de hoek kwam kijken”, legt Weiss uit.

Binnen Winkel Vesting Elburg (WVE) werd de kar lange tijd getrokken door een kleine clubje ondernemers, waarbij met name Joop Zwart veel werk (heeft) verzet. “Wij vinden het belangrijk dat er veel meer mensen bij betrokken worden. Ieder met zijn of haar eigen kennis over een bepaald onderwerp. Je moet elkaars krachten benutten”, meent Den Duijn. 

Op 3 juli 2023 begon het daadwerkelijk, nadat de gemeenteraad groen licht gaf door budget beschikbaar te stellen. Weiss: “We hebben uitgelegd waar we voor staan en daar zijn de partijen in meegegaan. In principe voor een periode van drie jaar. Vergis je niet; Elburg heeft goud in handen met onder andere een prachtige entree, de Vesting, de haven en liefst elf musea. Het decor is prachtig, dit moet je samen benutten. Wat dat betreft was 2023 een jaar waarin veel ‘onder water’ geregeld is. Wellicht niet altijd zichtbaar, maar het waren wel zaken die moesten gebeuren. Daar gaan we in het nieuwe jaar de vruchten van plukken. Wat niet goed gaat, moet je verbeteren of afscheid van nemen, wat goed gaat versterken. Met ondernemers en partners.” 

De Vestingdagen komen (als voorbeeld) ter sprake. Er is een werkgroep gevormd met ondernemers die kritisch naar dit evenement kijken. “Zoals het nu gaat met de Vestingdagen is prima voor de horeca. Voor de rest zijn de meningen verdeeld. Wellicht kan de ondernemer, met een vernieuwde opzet, nog meer laten zien wat hij heeft en kan. Daarnaast laat de penningmeester van WVE weten dat de kosten van die dagen enorm de pan uit rijzen. Na corona is alles veel duurder geworden, waaronder EHBO en verkeersregelaars”, zegt Den Duijn.

Komt er een Ibizadag en/of wellicht een Duitslanddag, eventueel met toepasselijk geklede winkelmedewerkers? Het zou zomaar kunnen. “Nogmaals, wij staan voor verbinding, maar moeten alle partijen wél mee zien te krijgen. Ook op rustige, doordeweekse dagen moet het aantrekkelijk zijn om Elburg te bezoeken. We introduceren een VIP-systeem waarmee het aantrekkelijk wordt voor consumenten om lid te worden van de Vesting. Dat gaat rond de 50 euro per jaar kosten, terwijl het te verkrijgen voordeel vele malen groter is. Leden hebben een streepje voor. Dat kan door middel van korting, maar ook dat ze deel kunnen nemen aan workshops en dat je qua parkeren vooraan mag staan. Of dat ze bij een evenement op de eerst rij plaats mogen nemen. Kortom, tal van beloningen in de vorm van belevenissen. Het systeem gaat er zeker komen, maar een aantal zaken moet nog geregeld worden.”

Het tweetal kaart de continuïteit aan. “Het moet niet zo zijn dat alles als een kaartenhuis in elkaar klapt als wij over een paar jaar vertrekken. Daarom nemen we de betrokkenen overal in mee. Je ziet dat velen eerst een afwachtende houding hadden. Nu komen ze zelf met ideeën en dat is belangrijk. Ondernemers moeten betrokken zijn én blijven.” Ook de VVV past hierin, samen sterk voor de vesting. 

Rondom ‘bijzondere’ dagen gaan de ondernemers meer eenheid uitstralen, zoals met Vaderdag en Moederdag, maar ook rondom Pasen en Kerst. “De eerstvolgende is Valentijnsdag. Denk aan het ophangen van een hartje of iets dergelijks in de etalages.” Het tweetal laat zich regelmatig zien in de binnenstad van Elburg en staat ondernemers met raad en daad terzijde. “Dat kan ook in de avonduren zijn, aangezien ondernemers overdag genoeg te doen hebben”, legt Sonja den Duijn uit.

We vragen of het geen nadeel is dat mensen van buiten Elburg als vestingmanagers actief zijn in de Vestingstad. Rob Weiss: “Wij zeggen waar het op staat. Dat kan voor Elburgers wat lastiger zijn, omdat ze anderen ook tegen kunnen komen in de kerk en/of bij het sportveld. Vreemde ogen dwingen.” 

Tot slot: “Te zijner tijd willen we de gemeenteraad uitnodigen om te laten zien waar ze ja tegen hebben gezegd.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie