Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Shutterstock

Koninklijke Erepenning voor jubilerend Excelsior Oostendorp

27 april 2023 om 11:32 Algemeen

De muziekvereniging Crescendo heeft tijdens de Koningsdagreceptie de Koninklijke Erepenning ontvangen, toegekend door koning Willem Alexander. De penning werd in de Kloostertuin achter het Museum Elburg uitgereikt door burgemeester Jan Nathan Rozendaal van de gemeente Elburg.

De vereniging viert dit jaar het honderdjarig bestaan. Burgemeester Rozendaal gaf aan dat muziekverenigingen als Excelsior voor het samenbindend cement van de samenleving zorgen. “Samen muziek maken schept een band. Die band reikt verder dan alleen de leden van het orkest. Het raakt alle families, kennissen, muziekliefhebbers en betrokken ondernemers uit Oostendorp en omgeving.”

Excelsior verzorgde de muzikale omlijsting van de receptie. Volgens voorzitter Henk van de Werfhorst bestaat de vereniging overigens al langer. “Voor 1923 gaat het om een klein harmonie ensemble. De geschiedenis daarvan is niet helemaal helder, er zijn weinig verslagen. Wel weten we door een krantenbericht dat er al in 1900 een muziekvereniging bestond in Oostendorp. Daarbij wordt de naam Excelsior genoemd. Uiteindelijk is de huidige fanfare opgericht 11 oktober 1923.”

Het A-orkest telt zo’n 45 leden. In totaal telt de vereniging rond de 65 leden. Binnen de vereniging zijn al diverse huwelijk voltrokken. De kinderen uit die gezinnen namen later plaats in het orkest of kwamen uiteindelijk bij grotere orkesten terecht. Dit jaar wordt 18 november nog een bijzonder concert gegeven ter gelegenheid van het jubileum in de Grote Kerk in Elburg.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie