Poster
Poster marinierskapel der koninklijke marine

CMV Excelsior Oostendorp presenteert Nieuwjaarsconcert Marinierskapel der Koninklijke Marine

8 december 2022 om 23:33 Algemeen Ingezonden

Op 11 oktober 2023 viert Christelijke Muziekvereniging Excelsior Oostendorp haar 100-jarig jubileum. Afgelopen november werd al een voorproefje gegeven op de activiteiten in dit bijzondere jaar met de Night of Music. Om 2023 feestelijk in te luiden haalt de vereniging op vrijdag 13 januari de Marinierskapel der Koninklijke Marine naar Elburg voor een nieuwjaarsconcert. De leden van Excelsior hebben deze avond even vrij af en zullen zich ook in de zaal bevinden om te genieten van de mooie muziek.

De Marinierskapel der Koninklijke Marine en Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers komen voort uit een eeuwenoude traditie van muzikale ondersteuning die teruggaat tot in de 17eeeuw, de tijd van luitenant-admiraal Michiel Adriaenszoon de Ruyter. De kapel in zijn huidige vorm werd opgericht na de bevrijding, op 1 augustus 1945 en toegevoegd aan het Korps Mariniers in Rotterdam.

Dit veelzijdige symfonisch blaasorkest wordt gevormd door 52 geselecteerde musici die als belangrijkste taak hebben om als artistiek representant het Koninklijk Huis, de Nederlandse Krijgsmacht en de Koninklijke Marine in het bijzonder te vertegenwoordigen.

Bij het grote publiek is de Marinierskapel vooral bekend door het verzorgen van afwisselende concerten, radio-en tv optredens, cd opnamen en taptoes. Op uitnodiging van (festival) organisaties, jubilerende verenigingen, voor benefiet en educatieve doelen vertoont de kapel haar muzikale kunsten in binnen-en buitenland. Met oog voor traditiezorgen achtereenvolgende chef-en gastdirigenten voor vernieuwing en uitdaging van de musici door dagelijks te werken aan het hoge niveau. De kapel schakelt moeiteloos over van klassieke meesterwerken naar spetterend show-en bigband repertoire. Geen enkele muziekstijl ontbreekt op het enorme repertoire en daarmee volgt de Marinierskapel der Koninklijke Marine de wapenspreuk van het Korps Mariniers:“Qua Patet Orbis”.

In plaats van hun vaste dirigent Majoor Arjan Tien zal de kapel deze avond onder leiding staan van Erik van de Kolk, in deze regio zeker geen onbekende.

Erik van de kolk (1985) werd geboren in Nunspeet en is woonachtig in Elburg. Hij studeerde directie bij Alex Schillings aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Tijdens zijn studie volgde hij masterclasses en lessen bij Ivan Meylemans en Jan Cober.

In 2011 won Erik de Europese dirigenten wedstrijd in het Zwitserse Montreux. Naast de juryprijs won hij ook de publieks- en orkestprijs. In 2012 was hij dirigent van de Europese Jeugd Brassband. Als dirigent is hij momenteel verbonden aan de Vriezenveense harmonie, Emergo Castricum en het Gelders Fanfare Orkest.

Erik is een veel gevraagd gastdirigent in binnen- en buitenland. Als gastdocent gaf hij les aan het Conservatorium van Amsterdam. Sinds 2020 geeft hij ook als gastdocent les aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.

Kaarten à €10,- voor dit concert zijn te koop via: https://shop.ticketbuy.nl/OkM9Oq6Y/nieuwjaarsconcert of via 0616822403

meer info: www.excelsioroostendorp.com

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie