Henk en Krista.
Henk en Krista. Hanneke Bloemendaal

Opening expositie kunstenaar Henk van Bork in Oosterwolde

11 januari 2024 om 12:43 Kunst

De gevarieerde werken van kunstenaar Henk van Bork uit Wezep zijn tot en met 27 maart te bekijken in MFC Hart van Oosterwolde.

Hanneke Bloemendaal

Afgelopen woensdag werd de expositie in MFC Hart van Oosterwolde geopend. Krista van Norel, kunstenares en docent kunstvakken op het voortgezet onderwijs, is bestuurslid van Stichting Dorpsbelang Oosterwolde. Zij licht toe. “Als bestuurslid verzorg ik wisselende exposities in het Hart van Oosterwolde. Bij voorkeur met werken van kunstenaars uit de omgeving. Ik had in de krant gelezen dat Henk in Wezep was komen wonen en was onder de indruk van zijn gevarieerde werk: aquarellen, potloodtekeningen in kleur en zwart wit en bronzen beeldjes. Henk houdt van de natuur en dat zie je terug in zijn werk. Vooral de essentie en kracht van dieren vind ik prachtig getroffen.” Henk is op 82-jarige leeftijd nog bijzonder actief: hij houdt van tennis, schrijft boeken, geeft workshops over visserij en ook dag- en 10-wekelijkse workshops tekenen. Zijn voorliefde voor tekenen ontdekte hij al op jonge leeftijd. “Landschappen, vooral die in Schotland, vind ik fascinerend. Maar op nummer één staan vogels.” Henk laat een aquarel zien van een een woudaapje (een soort moerasvogel). “Dit schilderij is mijn favoriet. Het is moeilijk uit te leggen waarom. Aan de ene kant probeer ik vrij te zijn in mijn werk, aan de andere kant wil ik heel specifiek te werk gaan. In mijn opinie is deze aquarel daar een geslaagde combinatie van. De vogel is bijna ‘voelbaar’ geworden.” Qua gebruikte technieken heeft Henk een sterke voorkeur voor aquarelleren. “Bij andere technieken zoals tekenen of beeldhouwen kan je corrigeren, bij aquarelleren niet. Ik houd van die uitdaging.” Henk en Krista discussiëren over wat kunst kunst maakt. “De compositie is erg belangrijk, maar het moet ook technisch kloppen”, vindt Krista. Henk is het met haar eens en voegt eraan toe: “Alles moet feitelijk kloppen in een kunstwerk en dan komt er vervolgens nog gevoel bij kijken. Iets raakt je of niet. Kunst is altijd subjectief.” Krista: “Ik kan kunst ook waarderen om de gebruikte techniek of omdat het uit een bepaalde periode komt, maar het hoeft me dan niet per se te raken. Wat ik ook mooi vind is dat kunst verbindt, het brengt mensen bij elkaar. Dat merken wij aan de vele bezoekers die de exposities komen bekijken. Kunst verbaast, verrast mensen. Het kan ook vragen oproepen. Kunst laat je beter kijken.”
De expositie is te bezoeken tijdens openingstijden van het Hart van Oosterwolde. De werken van Henk zijn ook te koop. Info (kunst en workshops): 06-50692790

Henk bij zijn beeldjes.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie